BEZÁR

Közösségi média

Debrecenben sem lesz tűzijáték szilveszterkor – Mándi László kikérné a lakosok véleményét a fontosabb ügyekben

Egerben online szavazással kérdezték meg a helyieket arról, hogyan zárnák az óévet. A Momentum politikusa szerint Debrecenben is szükség lenne a közvélemény megismerésére, olyan hangsúlyos döntések kapcsán is, mint a város költségvetése.


Sajtószabadság - Debreciner
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

December 14-én írtunk arról, hogy Eger vezetése úgy döntött: idén online szavazáson mérik fel, a város lakossága szeretne-e szilveszterkor önkormányzati szervezésű tűzijátékot, vagy inkább lézershow-val ünnepelnék-e az újévet. December 16-án hozták nyilvánosságra a szavazás eredményét: az Egri Ügyek beszámolója szerint közel 5000 voksból 3292-en döntöttek a lézershow mellett, tehát a szavazók csaknem kétharmada nem kért a tűzijátékból.


Tűzijáték
Debrecenben egy régebbi augusztus huszadikán
Facebook

Az egri kezdeményezés kapcsán korábban megkérdeztük a debreceni közgyűlési ellenzék képviselőit arról, hogy szerintük szükség lenne-e Debrecenben évvégi tűzijátékra, illetve támogatnák-e azt, hogy a lakosságot Egerhez hasonlóan online szavazáson kérdezzék meg a látványeseményről. A Debrecinernek válaszoló politikusok közül a DK három képviselője, Gulácsi Anna Ilona, Vaszkó Imre és Jánki József elsősorban a járványhelyzet miatt kimondottan ellenezte az idei tűzijáték megtartását, míg a közvélemény megkérdezéséről azt mondták, általában véve támogatják, de az idő rövidsége most megnehezíti a debreceniek véleményének megismerését.

Nem tartotta szükségesnek a tűzijátékot Madarasi István, az MSZP képviselője sem. Kőszeghy Csanád Ábel (független) a szerkesztőségünkhöz eljuttatott válaszában azt írta: szigorúan véve soha nincs szükség egyetlen tűzijátékra sem, de ez a látványosság az óév lezárásának részét képezi, és a város költségvetését sem terheli komolyabban. Ugyanakkor ő is támogatta volna a debreceniek megkérdezését.

Mándi László, a Momentum önkormányzati képviselője a kérdésünkre nem fejtette ki a saját álláspontját a tűzijáték megtartásával kapcsolatban, a debreceniek véleményének kikérését ugyanakkor támogatta, és azt is megígérte, hogy a december 16-i közgyűlésen megkérdezi Papp László (Fidesz) polgármestert az ügyről. Ezt meg is tette a képviselő, Papp pedig arról tájékoztatta: idén nem tervez tűzijátékot a városvezetés.

Legyen közösségi része a debreceni költségvetésnek

Mándi a Debrecinernek elmondta, támogatná, hogy a jövőben az egri példához hasonló módon kérdezzék meg a debrecenieket az ilyen ügyekben. Megkérdeztük a képviselőt, hogy szerinte milyen témákban kellene kikérni a városlakók véleményét. A politikus szerint más városok mintájára be lehetne vezetni, hogy a költségvetésnek legyen egy közösségi része, amelyben olyan fejlesztések szerepelnének, amelyekről előzetesen véleményt nyilvánítottak a lakosok. Mándi úgy látja, ezáltal olyan ötleteket is becsatornázhatnának, amelyek segítenek megszabni a későbbi fejlesztési irányokat.


Mándi László
Mándi László
Momentum

A képviselő szerint továbbá lakossági fórumok keretében kellene kikérni az érintettek véleményét olyan nagyberuházások kapcsán, amelyek egy-egy városrész életét nagy mértékben befolyásolják. „Gondolok itt például a tócóvölgyi Nagyrét kérdésére, amelynek a fejlesztésével kapcsolatban a mi tapasztalataink alapján mást gondolnak a lakók, mint a városvezetés. Hiányolják a véleményük megkérdezését a lakosok” – mondta Mándi.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...