BEZÁR

Közösségi média

MotoGP: a kisajátításról még semmi hír, de már a földjeiken dolgoznának – Átlátszó

Egy kormányhatározat szerint az államnak április 30-ig kell megszereznie a versenypálya építéséhez kinézett földeket, de vannak, akiket még mindig nem keresett a hajdúnánási önkormányzat.

Átlátszó

atlatszo.hu

December 9-én írt az Átlátszó a hajdúnánási MotoGP-pályával kapcsolatos beruházás állásáról. A tényfeltáró portál szerint a versenypálya építése akár több száz milliárd forintba is kerülhet. A cikkből kiderül, hogy az építkezésre kinézett 500 hektáros földterület kisajátítása még mindig döcögősen halad. Az Átlátszó munkatársa több, névtelenül nyilatkozó helyi gazdával is beszélt, akiktől megtudta: néhány tulajdonossal már megállapodott az önkormányzat, míg egyesek ennek hiányában is elköltöztek a földjükről, de olyanok is vannak, akiknek továbbra sincs semmilyen információjuk azzal kapcsolatban, hogy mikor kell elhagyniuk a földet.

Az Átlátszó cikke szerint jellemzően azokat a lakosokat nem keresi az önkormányzat, akik életvitelszerűen a területen laknak, illetve akik valamilyen formában felszólaltak a beruházás vagy az információhiány ellen. Emlékeztetnek rá, hogy a folyamat lassúsága ellenére az államnak 2022. április 30-ig meg kell szereznie a beruházáshoz szükséges ingatlanokat. Erről november 8-án jelent meg egy kormányhatározat a Magyar Közlönyben.

Az Átlátszó értesülései szerint Hajdúnánás önkormányzata már több érintettet is megkeresett azzal kapcsolatban, hogy az ott található védett növényeket és a rajtuk élő védett lepkéket 40×40 centiméteres földdarabokban át kell telepíteni a beruházásra kijelölt területen kívülre, ezért számíthatnak arra, hogy munkagépek jelennek meg a földjeiken. Az egyik gazdától megtudták, hogy ez valószínűleg azért sürgős, mert a Hortobágyi Nemzeti Park másképp nem írja alá a beruházáshoz szükséges dokumentumokat.

Az Átlátszó beszélt az egyik érintett családot képviselő ügyvéddel, Gerő Tamással is, aki elmondta, a kisajátítási eljárás úgy néz ki, hogy előbb a kormányhivatal lefolytat egy eljárást, amely során kirendelnek egy szakértőt, aki megállapítja a terület értékét. Ezt követően, az ott lévő értékek figyelembevételével kártalanítani kell az érintettet. „De ameddig nincsen birtokátruházással kapcsolatos kisajátítási határozat, addig nem csinálhatnak úgy, mintha már kisajátították volna. Ez olyan, mintha én adnék egy ajánlatot a szomszéd telkére, de én már rögtön bemegyek, és ott lomtalanítok” – nyilatkozta az ügyvéd. Az Átlátszó arról is beszámolt, hogy van olyan tulajdonos, aki a fejlemények miatt már folyamatosan őrizteti a földjét, hogy egyből értesüljön a munkagépek megjelenéséről.

Az Átlátszó kereste Tiba Istvánt (Fidesz), a választókerület országgyűlési képviselőjét és a beruházás miniszteri biztosát, továbbá a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalt is, de a cikk megjelenéséig nem válaszoltak a leveleikre.

További részleteket az Átlátszó cikkében olvashatnak.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...