AZ OLVASÓ ÍRJA

Megemlékezés a magyar sajtószabadság sötét napjairól

Rutz Tamás szerkesztőségünkhöz eljuttatott írását szó szerint közöljük.

sajtószabadság

Az elmúlt hetek úgy vonulnak be a magyar történelembe, mint mikor ismét kevesebb lett a szabadság hazánkban. Az Index halott. Persze az oldal létezik, pár cikk is megírásra kerül, de sosem lesz már az, ami volt: a legnagyobb online független sajtótermék.

A fideszes kormányzat nem szereti a kritikus hangot. Ők abban a világban érdekeltek, ahol a Bede Zsolt féle elmebetegek jelentik a sajtószabadságot és ahol nem kell a választópolgárnak válogatni a különböző hírforrások között, mert mindenhol csak a Rogán Antalék által elkészített és az MTVA által szétszórt hazugságok jelenhetnek meg. Nekik a Hit Gyülekezete nevű szektával való összekacsintás, a Balaton és más természeti értékeink kiárusítása, a „Vadhajtások” és a laposföldes-oltásellenes összeesküvéselméletekre hasonlító idiotizmus jelenti a polgári kultúrát.

Mégis volt egy kis fény a sötétségben az utóbbi időszakban. Felemelő volt látni az Index újságíróinak gerinces kiállását, a szolidaritást, amit sokan feléjük mutattak. Ennek okán szervezünk 2020. július 29-én 19 órától egy szerény gyertyagyújtást a debreceni Petőfi téren. Szeretnénk megmutatni, hogy városunkban is vannak emberek, akiknek fontos a sajtó szabadsága és hazánk jövője.

De mit lehet tenni? Természetesen egy tüntetés nem oldja meg a problémát. Sokkal több munkára van ehhez szükség. De annak sem szabad bedőlni, mikor a pártpolitikai élet azt hazudja, hogy a legfontosabbak a választástechnikai kérdések és mindent el lehet intézni egy szavazattal. Ha változást akarunk, az mindenkitől áldozatot igényel. Aki megteheti, támogassa akár anyagilag a megmaradt független sajtó munkáját. Akinek van egy kis szabadideje, csatlakozzon a Nyomtass Te Is! mozgalomhoz, akik nyomtatott formában viszik el a híreket oda, ahol ahhoz nem biztos, hogy hozzáférnek.

Közösségeket kell alkotni és a meglévőket kell erősíteni. Ez jelenti az igazi összefogást.

Rutz Tamás
politikai aktivista

AZ OLVASÓ ÍRJA rovatunk további publikációi itt találhatók.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!