BEZÁR

Közösségi média

Mégis lesz országos tesztelés – a Debreceni Egyetem közreműködésével

Reprezentatív minta alapján, több ezer fő bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezd május 1-től Magyarországon a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző – írja a 24.hu.

24

A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról. A szűrővizsgálat-sorozat segíthet abban, hogy az ország fertőzöttségét megállapíthassák, és ehhez igazítva tanácsokat adjanak a gazdaság újraindítására, valamint a kijárási korlátozások enyhítésére. A kutatásban a Semmelweis Egyetemen kívül részt vesz a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem is – olvasható a 24.hu cikkében.

A szűrővizsgálatok május 1-jén indulnak, a Központi Statisztikai Hivatal összesen 17778 embert választott ki a kutatásra legalább 14 éves, magánháztartásban élő személyek közül, akiket telefonon, levélben vagy ügyfélkapun keresztül értesítenek. A minta reprezentatív Magyarország lakosságára, ezért nagyon fontos, hogy mindenki adjon választ arra, szeretne-e részt venni a felmérésben.

A vizsgálatokat a járvány alatt két alkalommal akarják megismételni, egy hónap eltéréssel, hogy nyomon tudják követni a fertőzést. A lakosság részvétele önkéntes és ingyenes, de nagyon fontos, hogy minél többen megjelenjenek, hiszen a szakértők így kapnak minél pontosabb képet a járványról.

koronavírus

Semmelweis Egyetem

Május 1. és 14. között az ország 7 régiójában pontos időpontokra, előre meghatározott helyszínekre: háziorvosi rendelőkben, járóbeteg ambulanciákon, és szűrőbuszokban várják azokat, akik előzetesen levélben és adott esetben telefonon értesítést kaptak az egyetemektől. A vizsgálatokat mozgó szűrőautók és az Országos Mentőszolgálat munkatársai is segítik majd, annak érdekében, hogy az idősebbeknek, vagy a krónikus betegséggel küzdőknek most se kelljen elhagyni otthonaikat. A minták több mint 48,5 százalékát a Semmelweis Egyetem munkatársai gyűjtik be, míg, 20,6 százalékot a Debreceni Egyetem, 16,4 százalékot a Szegedi Tudományegyetem és további 14,3 százalékot a Pécsi Tudományegyetem munkatársaitól várnak a laborok.

További részletek itt olvashatók.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...