VÁROS-KÉP

Decemberre kellett volna elkészülnie a Déri térnek

Ez a beruházás is csúszik Debrecenben, és egyelőre nem látni, mi módon növelik majd a zöldfelületet – ahogy ígérte a városvezetés -, csak a kövezésnek van nyoma.

A Déri Múzeum környékét, pontosabban a tér szélein futó két utcát már 2019 novemberében feltúrták. S látható, hogy régies bazaltkövekből fogják kialakítani a burkolatot. Az önkormányzati hírek szerint még nagyjából 2000 négyzetméter zöldfelület is megújul – jelentették be a Zöld Város Programra hivatkozva, mintegy 3 hónappal ezelőtt.


Megújul a Déri tér is valamikorra
Galéria: Megújul a Déri tér is valamikorra (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs

Ahogyan az is elhangzott akkor, hogy 2019. december végéig kész lesz az átalakítás. Ez erősen optimista ígéretnek tűnt akkor. S lám, már 2020 február közepén is túl vagyunk, és bár a kockakövek egy részét lerakták, a Déri tér összképe mégsem sokat nem változott a kezdetben feltúrt állapothoz képest. Ám legalább a „Kutyát bevinni tilos!” tábla a helyén van.

A zöldfelület felújítását is nehéz megítélni jelenleg, hogy miből áll majd pontosan, merre akarnak füves részt kialakítani, s hova kerül a beígért 800 (nyolcszáz!) cserje, hiszen csak a térkő lerakásának – igen szöszmötölős, elhúzott – folyamata látszik egyelőre, semmi más. Illetve mégis! Hiszen a belvárosban már több helyen elszórt óriási dézsákba nyomorított fakezdeményekre lehet számítani. A már az utcára csak úgy kirakott, részben fóliába csomagolt, de még üresen álló alkalmatosságokból következtetünk erre.


Megújul a Déri tér is valamikorra

Koppányi Szabolcs

Tavaly ennek kapcsán elhangzott egy ellenzéki (LMP) sajtótájékoztatón, hogy a város zöldfelületét igen kevéssé növelik azzal, ha itt-ott dézsás fákat raknak le a betonra, kőfelületre. Mivel ezek szennyezőanyag megkötő képessége csekély – hallhattuk akkor -, s inkább nevezhetők csupán látványelemeknek, mintsem valódi zöldfelületet és annak pozitív hatását növelő fejlesztéseknek. Valamint arra is jók voltak ezek a nagy „növénybútorok”, hogy az adventi időszakban hosszú hetekig elzárják velük a Hatvan utcán haladó kerékpárúton a biztonságos haladást, annak végére pakolva őket. Bízunk benne, hogy a Déri téren nem útakadályt képeznek majd! Bár a vélhetően zötyögős haladást eredményező macskaköves megoldásból arra lehet következtetni, hogy ezen a területen a bringával közlekedőket sem fogják szívesen látni.


Megújul a Déri tér is valamikorra

Koppányi Szabolcs

Oldalra kitekintve, a Múzeum utcán (a Bethlen utca felé) haladva, az OTI mögött egy kisebb részében magánlakásokat, nagyobb részében pedig a Déri Múzeum raktáraként funkcionáló koszos-sárga épületet láthatunk (egykoron a Nemzeti Banké volt), amelyre szintén ráférne legalább egy külső renoválás. Arra járva-kelve fel sem tűnik, csak ha nagyon megnézzük, hogy egy omlásveszélyre figyelmeztető tábla is ott virít a falán.


Megújul a Déri tér is valamikorra

Koppányi Szabolcs

Szintén a bejárat mellett, magasan lévő korábbi nagy falikaros lámpákat is leszerelték már, csak a csonkjuk maradt (úgy tudjuk, hogy szintén balesetveszélyességük miatt). Ahelyett azonban, hogy vélhetően nem nagy beruházással megjavították volna azokat – áram volt bennük, s működtek volna, ha égőt tesznek beléjük -, inkább lekapták onnan a régi világító alkalmatosságokat, nehogy valakinek a fejére potyogjanak.

Mindenesetre a térkövezés zajlik jelenleg is. Ám egyelőre azzal, hogy ilyen lassan haladnak a nem túl hosszú utak burkolásával, és egy kis úgynevezett surranó pályát sem hagytak a szélén, nemhogy autós, de biciklis vagy gyalogos se tud átjutni a legrövidebb útvonalon a Baltazár Dezső térről a Nagytemplomig vagy vissza.

Remélhetőleg nem sokáig lesz ez a helyzet! Ha már decemberben kész kellett volna lenniük…


Megújul a Déri tér is valamikorra

Koppányi Szabolcs

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!