BEZÁR

Közösségi média

Nem stimmel a debreceni alpolgármester magyarázata a Sziget-kék játszótér átadásának hónapok óta tartó csúszásáról

Széles Diána elmondása szerint egyetlen játékelem leszállításának a gyártó általi visszavonása miatt nem készült el idejében a játszótér, de mi május közepén, hetekkel a határidő után azt tapasztaltuk, hogy még javában dolgoznak a munkások. Ismét egy uniós projekt késik, drágul Debrecenben.


Széles Diána
Széles Diána 2021 májusában
Facebook

Ahogy arról május 12-én beszámoltunk, habár a kivitelező Társ-95 Kft.-vel kötött szerződésben rögzített határidő szerint április 20-ig el kellett volna készülnie – egy korábbi hivatalos közlés szerint pedig már 2021. december 31-re kalkulálták a befejezést, sőt 2019-es átadást is mondogattak a városvezetők a debrecenieknek –, még mindig nem adták át az Ötholdas Pagony helyén épülő Sziget-kék játszóteret Debrecenben. A beruházást az Európai Unió 1,495 milliárd forintos támogatásával valósítják meg.

A játszótér befejezésével kapcsolatban a helyzet május óta sem

változott, a június 23-i közgyűlésen Papp László (Fidesz) polgármester elmondta, július végén válik megnyithatóvá a létesítmény. Széles Diána (Fidesz) turisztikai ügyekért is felelős alpolgármester július 14-én az önkormányzati médiaként működő DTV stúdiójában járt, ahol megkérdezték a csúszás okairól.


Széles Diána

Facebook

Az alpolgármester elmondta: valóban július végén nyitják meg a Sziget-kéket. „Volt egy kis csúszás benne, mert a kivitelező nem tudott beszerezni egy nagyértékű játékelemet, hiszen a gyártója gyakorlatilag visszavonta a leszállítását, ezért egy pár hónap alatt új gyártót kellett keresniük, és ezért csúszott a beruházás” – sorolta.


Széles Diána és Pósán László - Sziget-kék 2022. január
Széles Diána és Pósán László szemlét tartott idén januárban
facebook.com/drszelesdiana

Ha egy játékelem hiányzott, miért nem tartottak előrébb a többi munkával?

Kérdéses, hogy Széles Diána magyarázata mennyire fedi a valóságot, hiszen május 11-én, hetekkel az április 20-i határidő után mi még azt tapasztaltuk ottjártunkkor, hogy az egész területen javában dolgoznak a kivitelező cég munkásai. A játszótéren gödrök, földhalmok és vélhetően betonozáshoz használt anyagok voltak még, tehát nyilvánvalóan nem egyetlen játékelem hiányzott a Sziget-kék befejezéséhez.


Sziget-kék – Debrecen, Nagyerdő – 2022. május 11.
Sziget-kék – Debrecen, Nagyerdő – 2022. május 11.
Polgár Tóth Tamás

4 és fél hónap után ismét megmutatták a sajtójuknak a látványterveket Debrecen vezetői


Ötholdas Pagony - Kósa Lajos
Kósa Lajos országgyűlési képviselő tavaly kétszer is ismertette a terveket
Facebook

117 millió forinttal drágult a beruházás

Július 11-én töltötték fel az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe a Társ-95 Kft.-vel kötött szerződés módosítását, amelyből kiderül, a játszótér építése nemcsak csúszik (a Miniváros nevű elemre vonatkozóan június 7-i új határidőt rögzítettek), de jóval drágább is az előzetesen ismert összegnél. 1,44 milliárd forint helyett 1,55 milliárd forintba kerül, közel 117 millió forinttal emelkedett az ára. A szerződésben egyébként késedelmi kötbért is meghatároztak, ami a nettó vállalkozási díj 1 százaléka naponta, a maximális összege pedig ugyanennek a 20 százaléka.


Sziget-kék – Debrecen, Nagyerdő – 2022. május 11.
Galéria: Sziget-kék – Debrecen, Nagyerdő – 2022. május 11. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

A dokumentumban azt is írják, hogy a teljesítési határidő kitolását az ajánlatkérő önkormányzat által kellő gondossággal előre nem látható körülmények tették indokolttá. „Bármelyik ajánlattevő nyertessége esetén felmerülhetett volna a kivitelezés közbeni alvállalkozói visszalépés a tényleges teljesítés előtt, így bármelyik ajánlattevő nyertessége esetén a teljesítési határidő meghosszabbítása indokolttá vált volna” – magyarázzák a közbeszerzési anyagban.

A Sziget-kék eredeti koncepciójával kapcsolatban nem csupán a hivatalos indoklás szerint a csúszást okozó játékelemmel kapcsolatban volt változás. A szerződésmódosításban oldalakon keresztül, szóközökkel több mint 11 ezer karakter terjedelemben sorolják azt, miért és hogyan nyúltak hozzá az előzetes tervekhez.

Kapcsolódó írások:

4 és fél hónap után ismét megmutatták a sajtójuknak a látványterveket Debrecen vezetői

Rég el kellett volna készülnie, de még mindig építik a Sziget-kék játszóteret Debrecenben az Európai Unió támogatásából

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...