BEZÁR

Közösségi média

Látványos fotókon mutatja be a Hortobágyi Nemzeti Park a július 7-i tűz pusztítását

A térségben eddig lehullott idei csapadék mértéke a 100 millimétert sem éri el.

Hortobágy - tűz

facebook.com/HortobagyiNemzetiParkIgazgatosag / Szilágyi Attila

Július 7-én idén már sokadik alkalommal égett a Hortobágyi Nemzeti Park területe. A nemzeti park igazgatóságának honlapján olvasható természetvédelmi őri beszámoló szerint a hajdúszoboszlói Angyalháza pusztán keletkezett tűz során 265 hektár vegetáció égett le, a lángok átterjedtek a nádudvari Szelencés-pusztára is. Az írásból az is kiderül, hogy a természetvédelmi kár szerencsére minimális, a puszta regenerálódását szükség szerint gyepvetéssel segítik.

Hortobágy - tűz

facebook.com/HortobagyiNemzetiParkIgazgatosag / Szilágyi Attila

A Hortobágyi Nemzeti Park felhívja a figyelmet arra, hogy a mezőgazdaság jelenleg példátlan aszállyal küzd, valamint a természeti rendszerek és élőhelyek is nagyon megszenvedik a száraz időszakot. „A 2022-es évben a térségben lehullott csapadék mennyisége nem éri el a 100 mm-t, ami kb. 200 mm-rel kevesebb az átlagos években tapasztaltaktól” – írják. Arra kérnek mindenkit, akadályozzák meg a dohányzással összefüggő tüzeket, ugyanis a közlekedési utak mentén számos tűzeset történt a térségben, amelyek a járművekből kidobott cigarettacsikkekre vezethetők vissza.

Hortobágy - tűz

facebook.com/HortobagyiNemzetiParkIgazgatosag / Szilágyi Attila

Paradigmaváltást szorgalmaznak

Július 11-i cikkünkben részletesen foglalkoztunk az Alföldet sújtó történelmi aszállyal. Akkor megkérdeztük a témáról a nemzeti parkot is. Kifejtették, a közelmúltban az erőforrásaik jelentős részét a szárazság által jelentett problémák mérséklésére fordították. A Debrecinernek küldött levelükben azt írták, az elmúlt években minden lehetséges fórumon jelezték, hogy paradigmaváltásra van szükség a vízzel kapcsolatban: újra kell értékelni a káros vizek fogalmát, a tavaszi vízelvezetések gyakorlatát és a természetes úton megjelenő vizek megtartásának lehetőségeit a tájban.

A nemzeti park közösségi oldalán július 20-án közzétették Szilágyi Attila természetvédelmi őr a július 7-i tűzről készített látványos fotóit, ezekből választottunk néhányat.

Hortobágy - tűz

facebook.com/HortobagyiNemzetiParkIgazgatosag / Szilágyi Attila

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...