BEZÁR

Közösségi média

Közérdekű adatigénylésre sem árulják el, mit követett el a kitoloncolt debreceni egyetemi hallgató

A Belügyminisztérium, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság és a Debreceni Egyetem is azt állítja, nem rendelkeznek az általunk kért információkkal.

Először június 2-án írtunk arról, hogy Bihari Máté, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Hallgatói Önkormányzat – mint utóbb kiderült, nem sokkal az eset előtt lemondott – elnöke egy, a kari HÖK közösségi oldalán közzétett levélben Husi Géza dékánra hivatkozva arról tájékoztatta a hallgatókat, hogy az elmúlt időszakban megnövekedett a hallgatók fegyelmi vétségeinek száma, egyesek köztörvényes bűncselekményeket is elkövettek.

Egy mémoldalra írt kommentből derült ki, hogy kitoloncolás történt

A HÖK a cikkünk megjelenése után a bejegyzést törölte, az egyetem pedig az üggyel kapcsolatban egyetlen megkeresésünkre sem reagált. Körösparti Péter, a DE Hallgatói és Doktorandusz Képviselet (DEHDK) elnöke azonban egy mémoldalon hozzászólás formájában megosztotta Husi Géza dékán Bihari Máténak küldött levelét, ezzel igazolva, hogy a bűncselekményekről szóló információkat nem a hallgatói szervezet találta ki.

A kari vezető azt írta, ebben a tanévben már volt példa többek között hivatalos dokumentum hamisítására, közfeladatot ellátó személy elleni erőszakos megnyilvánulásra, lőszerrel való visszaélésre és fegyverrel való visszaélés gyanújára is. A dékán közölte, a bűncselekményeket mindig át kell adniuk a rendőrségnek. „Sajnos ebben a tanévben több ilyen eset is volt, melynek egyik eredménye egy külföldi hallgató kitoloncolása volt” – írta a levélben.

4 közérdekű adatigénylés, 4 hárítás

Június 13-án a hallgató kitoloncolásával kapcsolatban levelet írtunk a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságnak. Arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen bűncselekményt követett el az érintett hallgató, milyen nemzetiségű az érintett, illetve mikor történt a kitoloncolás. Mivel az érdeklődésünkre nem válaszoltak, ezért az Átlátszó rendszerén keresztül közérdekű adatigénylést adtunk be a rendőrség mellett a Debreceni Egyetemnek, a Belügyminisztériumnak és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnak is. Arról kértünk tőlük tájékoztatást, hogy 2020. szeptember 1. óta a Debreceni Egyetemen hallgatói jogviszonnyal rendelkező személyek esetében hány alkalommal és milyen indoklással hajtottak végre Magyarország területéről történő kitoloncolást.

A Debreceni Egyetem július 12-én megírta, nem tartják nyilván az általunk kért adatokat. Tehát még egyszer: az egyetem az állítása szerint nem tartja nyilván a saját hallgatóit érintő kitoloncolásokat.

egyetem

A Belügyminisztérium július 21-i válaszában közölte, nem ők az adatkezelők. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság július 11-én ennél közlékenyebb volt, azt is elmondták, hogy a bíróság és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az Infotörvény szerinti adatkezelő.

Ehhez képest az idegenrendészet ma, július 22-én arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy nem áll módjukban teljesíteni a közérdekű adatkérésünket, mivel a nyilvántartásaikban az általunk kért bontásban (nem egyértelmű, hogy pontosan melyik kritériumra gondoltak, de vélhetően a hallgatói jogviszonyról lehet szó) nincs meg az igényelt statisztikai számadat. Ezt is érdemes kiemelni: a kitoloncolásokról rendelkező Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság sem tartja nyilván, hogy miért toloncoltak ki egy (vagy több) debreceni egyetemi hallgatót.

Nem érthető, hogy az egyetem dékánja által említett kitoloncolási ügy elhallgatása kinek-minek az érdekeit szolgálja. Minél nagyobb a csend, annál inkább megfogalmazható a kérdés: mi folyik a Debreceni Egyetemen.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...