BEZÁR

Közösségi média

Nincs gazdája a Hajdú-Bihar megyei települések oltási adatainak?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, az Országos Kórházi Főigazgatóság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Miniszterelnökség és a Belügyminisztérium sem tudja megmondani, hogy hol mennyi embert oltottak be koronavírus ellen.


Debreciner - egy százalék
Kattints a képre!
debreciner.hu

2021. október 26. óta próbálunk utánajárni annak, hogy Hajdú-Bihar megye egyes településein mekkora a koronavírus elleni védőoltásban részesültek aránya. Ehhez mindenekelőtt azt lenne szükséges tudnunk, hogy településenként konkrétan hány embert oltottak be, közülük pedig hányan kaptak legalább két, illetve három vakcinát.


koronavírus

Lia

Ezek az információk azért is lennének fontosak, mert az adatok birtokában az önkormányzatok könnyebben meg tudnák szervezni a járvánnyal szembeni védekezésüket. Ugyan jelenleg az ötödik hullám leszálló ágában vagyunk, de még jelenleg is napi 75-100 halottat jelent a kormányzati kommunikáció, valamint semmi nem garantálja, hogy a jövőben nem jönnek újabb járványhullámok.

Ahogy arról november 25-én beszámoltunk, elsőként Müller Cecília országos tisztifőorvos utasította el az Átlátszó rendszerén keresztül benyújtott közérdekű adatkérésünket arra hivatkozva, hogy nem a Nemzeti Népegészségügyi Központ az adatgazda, majd némi – törvényes kereteken belüli – időhúzás után Fodor Mária megyei tisztifőorvos is ugyanezt közölte velünk.

Senki sem tudja?

Az elutasítások miatt ugyanezekért az információkért fordultunk az Országos Kórházi Főigazgatósághoz (OKFŐ), a Belügyminisztériumhoz (BM), az Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI) és a Miniszterelnökséghez. Közülük utolsóként február 21-én az EMMI válaszát kaptuk meg. Az adatkéréseink eredménye: senki sem tudja kiadni azokat az információkat, amelyekre kíváncsiak voltunk.


koronavírus

Koppányi Szabolcs

A BM és a Miniszterelnökség nem adatkezelő, az OKFŐ azt válaszolta, hogy a kért formában nem tartja nyilván az adatokat, az EMMI pedig ehhez hasonlóan azt közölte, kizárólag az adatigénylés teljesítése érdekében nem kötelesek adatgyűjtésre, illetve az általuk kezelt adatok összevetése útján új, minőségileg más adatot, adatsort előállítani, ezért elutasítják az adatigénylésünket.

Nem adjuk fel

Azt sem az OKFŐ, sem az EMMI nem adta a tudomásunkra, hogy más formában nyilvántartják-e ezeket az adatokat, és ha igen, akkor mégis milyenben. Mindenesetre ez a két, egészségügyért (is) felelős szerv talán rendelkezik ismeretekkel arra vonatkozóan, hogy mégis milyen a védettsége az egyes településeknek, ezért náluk újabb adatigénylésekkel próbálkozunk. A válaszadásokig pedig várjuk olvasóink tippjeit arra vonatkozóan, hogy kiktől kellene kérnünk a hajdú-bihari oltási adatokat.

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...