BEZÁR

Közösségi média

Lejárt a regisztrációs kérelmek beadási határideje – Ők indulhatnak az előválasztáson Hajdú-Bihar megyében

Az OEVB eddig egyetlen jelölt nyilvántartásba vételét sem utasította el, és mindössze egy esetben kell még várni a döntésükre. A Civil Fórum is ott lesz a debreceni szavazólapokon, mindhárom jelöltjük a Jobbik frakciójába ülne be. Az utolsó pillanatban az ÚVNP négy jelöltje is visszalépett. A megyében összesen 21 induló állhat fel a rajtvonalhoz.


Debreciner
Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu


Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk,
azoknak a személyeknek, akik szeretnének elindulni az ellenzéki összefogás által szervezett őszi előválasztáson, július 26-tól augusztus 15-ig kérelmezniük kellett a nyilvántartásba vételüket az összefogásban szereplő hat párt által létrehozott Országos Előválasztási Bizottságnál (OEVB).

A határidő lejártával már viszonylag tisztán láthatunk azzal kapcsolatban, hogy kik indulhatnak el az előválasztáson Hajdú-Bihar megyében. Az OEVB a Debrecinert augusztus 16-án arról tájékoztatta, hogy a hajdúböszörményi központú 6-os számú országgyűlési egyéni választókerületben (OEVK) indulni szándékozó Tömöri Zsolt Sándort, a Böszörményi Harmadik Oldal elnökét leszámítva már minden regisztrálni kívánó személynek elbírálták a kérelmét. A bizottság egyetlen esetben sem hozott elutasító döntést. Tömöri Zsolt Sándor indulása tehát még nem biztos, illetve természetesen visszalépések is előfordulhatnak még, újabb nevek azonban már biztosan nem fognak előkerülni.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

A regisztrációs határidő lejártával az is kiderült, hogy melyik jelölt melyik párt leendő frakciójába kéri a felvételét a győzelme esetén (ezt minden indulónak előre jeleznie kellett). A DK, a Jobbik és a Momentum saját jelöltjeivel kapcsolatban nem történt meglepetés, mindenki a saját szervezetének képviselőcsoportjába szeretne bekerülni. A közösen jelölteket állító MSZP-Párbeszéd szövetség indulói közül Fábián István (1-es OEVK) és Szórádi Sándor (3-as OEVK) a Párbeszéd, míg Bihary Judit (4-es OEVK) és Bangóné Borbély Ildikó (5-ös OEVK) az MSZP frakcióját választotta. A hatpárti összefogás tagjai közül az LMP nem indít senkit, egyetlen jelöltjüket, Jármi Pétert napokkal ezelőtt visszaléptették.

Elegendő képviselői mandátum esetén az Új Világ Néppárt (ÚVNP) is alapíthat majd frakciót, amelynek az előzetes bejelentésekkel ellentétben nem öt, hanem mindössze egy Hajdú-Bihar megyei választókerületben lesz jelöltje Pálinkás József (1-es OEVK) személyében. A pártelnök a Debreciner érdeklődésére elmondta: Bánfalvi Győző (2-es OEVK), Csák László (3-as OEVK), Somogyi Ferenc (5-ös OEVK) és Nagy Péter (6-os OEVK) visszalépése az érintettek személyes döntése volt, nem pártok közötti alkuk eredménye.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Három jelölttel is rajthoz áll ugyanakkor a jelölő szervezetként is nyilvántartásba vett debreceni Civil Fórum, amelynek győzelem esetén mindhárom jelöltje a Jobbik képviselőcsoportjába ülne be. A Jobbikkal kapcsolatban egyébként az a meglepő helyzet állt elő, hogy habár csak egy jelöltet állítottak Salamon Gergő személyében (3-as OEVK), elméletileg akár további négy vagy öt képviselői mandátumot is szerezhetnek Hajdú-Bihar megyében, mivel a Civil Fórum jelöltjei mellett a függetlenként induló Hegedüs Péter (6-os OEVK) is őket jelölte meg, és Pálinkás József is Jakab Péter pártját választaná, amennyiben az ÚVNP nem alakíthat saját frakciót.

Mivel egyedüliként Tömöri Zsolt Sándor kérelmét még nem bírálta el az OEVB, telefonon kérdeztük a jelöltet arról, hogy mely párt frakcióját jelölte meg a regisztrációja során. Tömöri a Debrecinernek elmondta, hogy az érintett párt ezirányú kérése miatt a döntés meghozataláig nem kíván erről nyilatkozni. Azt ugyanakkor kifejtette, hogy Böszörményi Harmadik Oldal nevű egyesületét azért nem regisztráltatta az előválasztásra, mert az előválasztási szabályok szerint túl későn alakult ahhoz, hogy hivatalosan is jelölőszervezet lehessen.

Az OEVB közlése és a korábban már bejelentett támogatások alapján a következőképp néz ki az előválasztás Hajdú-Bihar megyei jelöltgárdája az ajánlásgyűjtés kezdete előtt:


választás

debreciner.hu

FRISSÍTÉS! (Augusztus 18.)

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnöke augusztus 15-én egy közösségi médiás videóban jelentette be, hogy a szervezete támogatja Szántai Lászlót, a berettyóújfalui központú 4-es számú OEVK-ban.

Tömöri Zsolt Sándor független jelölt a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy hivatalosan is nyilvántartásba vették a Hajdú-Bihar megyei 6-os számú OEVK-ban. Győzelme esetén a Momentum frakciójába ülne be. Ezzel eldőlt az is, hogy – amennyiben nem lesznek további visszalépések -, 6 választókerületben összesen 21 jelölt indul a Hajdú-Bihar megyei előválasztásokon.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...