BEZÁR

Közösségi média

Az éjjel soha nem ért véget… egészen a 85. percig

Nem 100 százalék magyar, de épp ez a jó.

labdarúgás

szurkolói fénykép

A keddi magyar-portugál európa-bajnoki csoportmeccs során lehetett érezni, hogy akármi lesz a vége, tapsot kap a hazai válogatott a Puskás Arénában. Az egy külön kérdés, hogyan lehet telt ház Magyarországon, amikor maximum tizen-, huszonezres nézőszám előtt játszottak a többi helyszínen. Ám akik ott voltak, tény, jól szórakoztak. Például a Debrecenből érkező, Gulácsiéknak szurkoló srácok is. Tőlük kaptunk pár fotót a meccs előttről, utánról – köszönjük.

Ez volt az a labdarúgó produkció, ami hitelesnek tűnt. Hiteles volt 0-0-s állásnál, amikor még bármi lehetett, majd hiteles volt a bekapott első, szerencsétlen gól után is. Valamint hiteles volt a számszerűen nagy zakó (3-0) tudatában is. Ezért nem volt kérdéses, hogy jár a taps a magyar focistáknak és a talján szakembereknek is.

labdarúgás

szurkolói fénykép

Ezúttal nem tűnt üres lózungnak az, hogy megtették, amit meg tudtak tenni. Hisz tényleg ez történt. Fociztak, nem is rosszul, de végül kikaptak a címvédőtől. Reálisan nézve ez a magyar nemzeti együttes nagyjából erre képes – bravúrral esetleg többre -, s azt hozta is. Ráadásul pár pillanatra a szemtelenül fiatal Schön Szabolcs lesgólja után még a valóságtól is el lehetett rugaszkodni. Hihettük, hogy vezetünk.

Aztán visszakerült mindenki a földre. Ezzel együtt a meccs nemcsak nézhető, de többnyire izgalmas volt. Az pedig jócskán kitűnt, hogy ennek a magyar válogatottnak (ami nem egyenlő a magyar labdarúgással) igen jó szellemisége van. Köszönhető ez a hozzáadott külföldi értékeknek is, a sok légiósként tapasztalatot és nem kevés világlátást magára szedő focistának, illetve az igen következetes és kedvelhető figura olasz trénernek, Marco Rossinak.

labdarúgás

szurkolói fénykép

Nem 100 százalék magyar, de épp ez a jó

Fura lehet ezt mondani, de mégis: a jelenlegi magyar fociválogatott számomra azért szimpatikus, mert nem túlságosan magyar. Van benne persze egy csomó hazai íz is (mondjuk az az alaplé), de úgy tűnik, hogy a mesterséges ízfokozók és stabilizátorok kimaradtak ebből a menüből, ami nagyon nem hátrány. Mindezek mellé viszont adagoltak hozzá elég sok idegen összetevőt, ami összeérve fogyaszthatóvá teszi az étket.

Ettől még a magyar labdarúgás általános megítélése nem változik a részemről: korrupt manapság az egész, s egyes klubok kiskedvencei a politikai báróknak, akik mint egykor a saját lovaikat egymással úri muriként versenyeztető tekintélyességek, úgy játszatják azokat a nemzeti bajnokságban.

labdarúgás

szurkolói fénykép

Viszont a magyar válogatott – hogy véletlenül alakult így vagy szándékosság feltételezhető mögötte, nem tudom – ezen a belterjes és fejlődésre képtelen körön kívül van. Szerencsére. Ezért lehet erről a magyar-portugál (0-3) meccsről is jó szájízzel beszélni. Nem nyert a csapat. Ám vállalható előadással szórakoztatta a közönséget. S várjuk a szombati folytatást a gallok ellen, akikkel talán még nehezebb lesz zöld ágra vergődni. Meglátjuk..

labdarúgás

szurkolói fénykép

Ugyanakkor az elgondolásra ad okot, hogy kik és mire (is) használják ezt a foci Eb-t, a populáris kommunikáció milyen mélységei kerülnek elő, amikor egyes kommentátorok, szakértőnek meghívottak vagy akár politikusok túltolják a dicséretet. Sőt nemzetegyesítő, netán világmegváltó szerepet tulajdonítanak – egyelőre – három válogatott meccsnek.

Persze, hajrá, magyarok! Ám minden magyar: focista (jó focista) meg buszsofőr, tanár, fejlesztőmérnök, útkaparó, dada, mosogatólány, projektmenedzser vagy épp orvos, rendőr stb. akár az illető. Mindnek hajrá – a hétköznapok során is!

labdarúgás

szurkolói fénykép

Ha szeretnél hozzászólni, megteheted a Debreciner közösségi oldalán. Várjuk a véleményedet!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...