BEZÁR

Közösségi média

MÁSIK FŐVÁROS

Vakcinagyár 2.0

A leendő magyar oltóanyag egyenértékű lesz-e azokkal a legkorszerűbb és folyamatosan továbbfejlesztés alatt lévő vakcinákkal, amelyeket világszerte kiérdemelték ezt a minősítést?


Debreciner
Kattints a képre!
debreciner.hu

Arra a kérdésre, hogy Magyarország miért nem modern vakcinát gyárt majd, Orbán Viktor úgy reagált: „ilyet tudunk”. Ha hazaköltöznének azok a tudósok, akik képesek modernebb vakcinákat kifejleszteni, annak örülnénk, de egyelőre mi magyarok ma ilyet tudunk kifejleszteni – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki kormányinfón, amelyen – mint közismert – váratlanul és előzetes bejelentés nélkül jelent meg.

Mindenesetre a kormányfő ezúttal is egyszerűnek ható érvvel okolta meg, hogy a leendő debreceni oltóanyaggyár miért – mondjuk így – több évtizedes technológiát adaptál, s miért nem jóval modernebbet, s nem mellesleg olcsóbbakat. Egyértelmű. Nem vagyunk rá szakmai, technológiai szempontból képesek.

Korábban is tudtuk, hogy a majdani gyár a legkevésbé korszerű (viszont a legdrágábban elkészíthető) vakcinák előállítására lesz képes. A gyártás időpontját illetően ugyanakkor továbbra sem lett egyértelműbb a kép, illetve a naptár.

A Nemzeti Oltóanyaggyár koncepciója kiegészült egy kizárólag a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ által fejlesztett Covid-19 vakcina gyártására képes üzemegységgel, amely legkésőbb 2022-ben kezdi meg működését, míg maga az oltóanyaggyár csak 2024-ben – derül ki Schanda Tamás ITM-államtitkár válaszából, amelyet Szabó Tímea országgyűlési képviselő kérdésére adott.

Tehát az államtitkár szerint a gyár ezen részlege legkésőbb 2022-ben megkezdi a működését. Ugyanakkor a miniszterelnöke csütörtökön kételyeinek adott hangot az indulást illetően: „A helyzet szerinte az, hogy 2022 végéig nem tud a magyar tudóstársadalom előállítani egy saját magyar fejlesztésű vakcinát. Elfogadja, hogy ez egy tudományos szempontból jó teljesítmény, de sürgeti őket – olvasható ugyanis a miniszterelnök csütörtöki válaszának további részében.

Másrészt a Portfolio így idézte Orbán Viktort, amikor ugyanezen tájékoztatón az azt taglalta, hogy milyen vakcinák várhatóak 2022-ben: „És 2022 vége felé elkezd termelni az új magyar vakcinagyár, aminek két képessége is lesz – részletezte. Le tud gyártani más licencek alapján más vakcinákat, és képes lesz a saját magyar fejlesztésű vakcina legyártására.”


Orbán Viktor

Facebook

Tehát az államtitkár szerint legkésőbb 2022-ben indulhat a gyártás, míg a kormányfő szerint addigra aligha lesz meg a magyar fejlesztésű Covid-ellenes vakcina. Legalábbis a leghivatalosabb forrásnak tekintett, kinevezett koronavirus.gov.hu szerint. Bár korábban részben arra alapoztak egy nagyon fontos döntést, hogy lesz magyar már jövőre. „A kormány arról döntött, hogy Magyarország nem kíván részt venni a brüsszeli vakcinabeszerzés ’következő fejezetében’ – jelentette be online sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ebben a 120 milliárdos kalandba” Magyarország nem tud részt venni, azért sem, mert 2022 második felétől jó eséllyel megfelelő mennyiségben tud majd saját vakcinát előállítani Debrecenben, az új gyárban – hangsúlyozta.” (azuzlet.hu)

Ő tehát nem csupán a gyártás beindulását vizionálja, de azt szintén, hogy a jövő év második felében, tehát jó egy év múlva már annyi ampullát készít az üzem, hogy azt érdemleges mennyiségben lehet felhasználni egy esetleges következő járvány ellen. Vagy a most valószínűsíthető rutinszerű éves oltásismétlések során. Az viszont akkor is kérdés marad, amikor lesz magyar vakcina, hogy annak az „oltakozónak” javasolható lesz-e tiszta szakmai lelkiismerettel, aki korábban, vagyis az idén jóval korszerűbb és teljesen más hatásmechanizmus kifejtő vakcinát kapott.

Úgy is feltehetjük a kérdést, hogy a leendő, a magyar oltóanyag egyenértékű lesz-e azokkal a legkorszerűbb és folyamatosan továbbfejlesztés alatt lévő vakcinákkal, amelyeket világszerte kiérdemelték ezt a minősítést.

Azonban van egy olyan szál, amely Debrecentől jóval távolabbra vezet. Egy olyan tervezett projekt, amely más megvilágításba helyezheti az itthoni gyártást, s főképpen annak termékét. Erre a koronavirus.gov. hu beszámolójában – többször átolvasva azt – sem találtam utalást.

Tehát: „Volt még egy tervünk. Egy ideig inkább titkos, aztán nyilvános. Nem tudom, hogy túléli-e az izraeli politikai hullámverést a terv, mert megállapodtam az izraeli miniszterelnökkel és a cseheket is bevettük ebbe a megállapodásba, és az izraeli miniszterelnök még más államokat is be akart vonni. Így öten voltunk, akik azt mondtuk, hogy nekünk megérné, ha közösen építenénk egy vakcinagyárat Izraelben, amit közösen tulajdonolnánk” – magyarázta Orbán Viktor. (Orbán Viktor titkos terven dolgozott – portfolio.hu)

Még korábbi híradás a tervezetről: „A hármas csúcstalálkozón részletesen tárgyaltak arról, miként vonhatnák be Magyarországot és Csehországot az Izraelben tervezett nemzetközi vakcinagyártásba.” (hvg.hu)

Mivel Izraelben a Pfizer-Biontech mRNS-alapú oltását alkalmazták a múlt év végén és a mostani első felében rendkívül sikerrel és hatékonysággal, feltételezhetően aligha elégednének meg kevésbé korszerűvel. Már amennyiben valóban beindul az idehaza nem nagyon hangoztatott közös gyártás egy izraeli gyárban.

Ennek révén tehát Magyarország ily módon is hozzájutna a (nagy eséllyel) leg(el)ismertebb vakcinához, ráadásul az uniós beszerzést megkerülve: „..ebben az esetben ez a gyár nem az EU területén van. Mert ami Magyarországon van, az az uniós jogalkotásnak valamilyen szinten alá van rendelve. Legyen egy lábunk, ami kívül van az unión, vakcina értelemben és erre az izraelieket találtuk jó partnernek” – magyarázta Orbán Viktor (portfolio.hu).

S bár a kormány, mint annyiszor hallhattuk, olvashattuk, előszeretettel szokta hangoztatni, hogy nem a vakcinák nemzetisége számít, s az sem, hogy hol gyártották, úgy tűnik, az izraeli kapcsolatban mégiscsak fontos szemponttá lépett elő az oltóanyag születési helye. S ez akkor is tény marad, ha a projekt maga füstbe ment terv marad.

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...