BEZÁR

Közösségi média

A győztes mindenütt ugyanaz, utána már nagy a szórás

Hortobágyon „csak” 40 százalékot szerzett a Fidesz, Darvasnak van humorérzéke, Thürmer Gyulának pedig érdemes lenne megfontolnia, hogy egy bihari községbe költözzön.

Korábban már írtunk a május 26-án tartott európai parlamenti választás debreceni eredményeiről, és Hajdú-Bihar megye többi városában is elemeztük a szavazás kimenetelét. Most bemutatjuk, hogyan szerepeltek a pártok az ötezer alatti lakosságszámmal rendelkező településeken.

A községek nem mutatkoztak nagyon aktívnak a vasárnapi voksoláson, többnyire valamivel a megyei átlag alatt alakult a részvételi arány. Mind a 61 településen a Fidesz nyerte a választást, 46 helyen a DK futott be a második helyre, 13 helyen a Jobbik, Tépén pedig ugyanannyi szavazatot kapott a két formáció. Az MSZP-P csak Mezőpeterden került fel a dobogó második fokára.


Választás 2019
Választás 2019

Fidesz-KDNP

A kormánypártok 14 településen szerepeltek hetven százalék fölött, kettőn nyolcvan fölött. Ez a két község Bedő (87,61 százalék) és Kismarja (80,12 százalék). Az egész megyében egyedül Hortobágyon nem sikerült megszerezniük a szavazatok többségét, be kellett érniük 40 százalékkal.

DK

A DK Hortobágyon (27,39 százalék) és Álmosdon (22,10 százalék) húsz százalék fölött szerepelt. A másik véglet Told, ahol nemcsak a Dobrev Klára által vezetett lista nem kapott szavazatot, hanem a Momentum, a Mi Hazánk és az MKKP is voks nélkül maradt.

Jobbik

A Jobbik számára jó terepnek bizonyultak a kistelepülések, jóval az országos átlag felett szerepelt ezekben. A legjobban Körösszakálon, ahol 16,95 százalék szavazatot szerzett.

MSZP-P

Nem úgy a szocialisták, akik az országos teljesítményüknél gyengébben muzsikáltak. Csak Darvason (10,71 százalék) és Kokadon (10,37 százalék) értek el két számjegyű eredményt, Tépén viszont egy százalék alá estek be (0,37 százalék).

Momentum

A választáson meglepetést okozó Momentum a kistelepülések mindegyikén az országos átlag alatt maradt. A legjobban Bocskaikertben szerepeltek a lilák 9,31 százalékkal, ellenben Kokadon, Toldon, Hencidán és Bedőn senki sem szavazott rájuk.

Mi Hazánk

Talán meglepő, de Toroczkai László pártja is többnyire gyengébben szerepelt a községekben. Feltűnő viszont, hogy 12 település is bejuttatta volna őket az EP-be. Ezek közül néhány helyen a Jobbikot is megelőzték. A legjobban Vekerden szerepeltek 7,27 százalékkal. Ez több mint a kétszerese az országos eredményüknek.

MKKP

Ha csak a darvasiakon múlik, a Kutyapárt bejutott volna az EP-be: éppen 5 százalék szavazatot kaptak. Körösszegapátin, Bojton, Folyáson és Toldon viszont nem lehet túl nagy humorérzéke a választóknak, ezekben a községekben ugyanis egyet sem.

LMP

Az EP-től búcsúzó zöldek néhány településen az országos átlaguk felett szerepeltek, Újtikoson például 3,3 százalékot értek el, de sok az 1 százalék alatti eredményük is.

Munkáspárt

Thürmer Gyulának érdemes lenne áttennie a pártja székhelyét Budapestről Vekerdre, ahol az országos eredményük majdnem kilencszerese, 3,64 százalék jött össze nekik. Amiatt viszont szomorkodhatnak, hogy 16 településen egyetlen szavazattal sem honorálták, hogy kitartóan elindulnak minden választáson – a mandátumszerzés bárminemű esélye nélkül.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...