BEZÁR

Közösségi média

Kósafest a debreceni Darabos utcában

Világhírű a müncheni Oktoberfest, ahol sok és jó sört lehet kóstolni. Meg persze van egy csomó fesztivál még, így Magyarországon is – már amikor megtartják ezeket. A legújabb ilyen – bár nem igazán nagy igénnyel megrendezett és kivitelezett – közösségi esemény a debreceni Kósafest. Igaz, eddig csak egyszer volt (most), amikor a politikus eldöntötte: fest.


Debrecen, Darabos utca

Koppányi Szabolcs

A volt debreceni polgármester, regnáló fideszes országgyűlési képviselő, Kósa Lajos lassan volt már minden is. Most épp piktor lett. S erről, ahogy az dukál, kellőképp beszámolt közösségi felületén, fotókon és videóban mind ő, mind a pártja, mind annak ifjúsági szervezete, mind a debreceni önkormányzati média. Önmarketing közösségi tevékenységbe bújtatva – van ennek politikusi gyakorlata szerte a világon. Felhívása elvileg arra irányul, hogy a debreceni városlakók vigyázzanak lakóhelyükre. Ez egy kimondottan kedvelhető gondolat, hiszen ha mindenki csak a maga szemetét nem dobja el (vagy összeszedi), ha mindenki csak épp a háza előterét tartja rendben, az valóban sokat érhet a város kinézete szempontjából.

Ugyanakkor a tálalás kicsit fura lett, és az jön le az egészből, ha a Kósafest után egy nappal végigtekintünk a Darabos utcán, s nem csak a padokat nézzük, hogy ismét csak nagyon elő akartak rukkolni valamilyen aktuális pozitív üzenettel, de közben lehetőleg ne essen le a gyűrű az ujjukról. „Ha mind a 200 ezer debreceni megteszi azt a minimumot, amit a környezete igényel a tisztántartás, karbantartás kapcsán, akkor könnyű a várost tisztán tartani, és Debrecen egy szép, tiszta, jó hangulatú város lesz..” – mondta Kósa. Tiszta sor..


Debrecen, Darabos utca

Koppányi Szabolcs

Debrecen, Darabos utca

Koppányi Szabolcs

Amúgy meg, nosza, aki csak debreceni, a fideszes politikus szerint 0-100 éves korig mindenki sürgölődjön-forgolódjon! A 200 ezerben ugyanis benne van az újszülöttől kezdve az épp gyógyíthatatlan betegeken át az esetleg mozgásképtelen aggastyánokig mindenki. Eme felhívásra azonban fel kell serkennie a teljes helybéli népességnek.

Az, hogy pado(ka)t festettek Kósáék a Darabos utcán, a valóságban úgy fest, hogy lepingálták a fém részeket meg a jelek szerint az ülőkét is – bár akadnak hiányosságok, mutatják a fotók. Így egy nap távlatából nem látszik, hogy sikerült volna akkurátusan végigmenni az összes, mintegy 10 padon, ami az utcában áll – pedig a híradásaikban ezt közölték.


Debrecen, Darabos utca

Koppányi Szabolcs

Debrecen, Darabos utca

Koppányi Szabolcs

Anélkül, hogy a „sok kicsi sokra megy” elvet leszólnánk, megállapíthatjuk, hogy igazából semmivel sem lett kevésbé lelakott kinézetű Debrecen eme belvárosi utcája. A falak több helyen málladoznak, a kukák és az elektromos szekrények kosztól mocskosak, a járda állapota pedig van, ahol a híres helyi rockzenekar nevére hajaz. Ráadásul, ha már így belelendültek, picit szétnézhettek volna jobban. Láthatunk ugyanis több olyan biciklilekötésre való alkotmányt, amelyek a lefestett padtól nem messzire állnak, vagyis vélhetően kiverte a szemüket, s amelyekre egyúttal már szintén ráfért volna egy sor szürke pigment. Ám maradtak olyan kopottak, mint előtte. Lehet, elfogyott a szürke egyetlen árnyalata. S az sem szúrta a szemét a pártszakiknak, hogy egy padot felcsiliviliztek (ha megtették..), ám mögötte 50 centivel egy szétrohadt fémszekrény ad romantikus körítést az ücsörgéshez.


Debrecen, Darabos utca

Koppányi Szabolcs

Debrecen, Darabos utca

Koppányi Szabolcs

Biztosan én vagyok rosszindulatú, de olyan érzésem van a festős akció kapcsán, mintha tudatosan kiválasztották volna, a Darabos utcában mi az, ami a legkisebb erőfeszítéssel járó karbantartói munka, amit aztán kellő propagandamédia-háttérrel meglobogtathatnak, hogy lám, mi ilyen kis ügyesek és törődőek vagyunk.

Ám egy pad nem csinál… Semmit nem csinál.


Debrecen, Darabos utca

Koppányi Szabolcs

Debrecen, Darabos utca

Koppányi Szabolcs

Debrecen, Darabos utca

Koppányi Szabolcs

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1 ezer forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...