BEZÁR

Közösségi média

Valószínűleg lesz előválasztás Hajdú-Bihar megyében, de nem minden választókerületben

A hatpárti ellenzéki összefogásban egyelőre nincs konszenzus arról, hogy mind a 106 egyéni országgyűlési választókerületben bevonják-e a szimpatizánsaikat a közös jelöltek kiválasztásába. A Republikon Intézet stratégiai igazgatója és a 2019-es előválasztásokat szervező aHang kampányigazgatója szerint 60-70 előválasztás is elegendő lehet az ellenzék számára.


ellenzéki összefogás
Az ellenzéki összefogás hat pártjának vezetői január 5-én írták alá az együttműködésük alapelveiről szóló nyilatkozatot – ez a fotó akkor készült. Olyan fényképünk nincs, amin a hat párt hajdú-bihari vezetői együtt lennének láthatók
Facebook

Debrecenben először a 2019-es önkormányzati választást megelőzően került szóba egy ellenzéki előválasztás lehetősége, ám a Varga Zoltán vezette DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás szövetség által az akkor még jobbikos Kőszeghy Csanád Ábelt polgármesternek jelölő Momentum-Jobbik-LMP együttműködésnek címzett ajánlatát a pártok hamar levették a napirendről. Az eredmény ismert: a Fidesz a korábbi választásokhoz hasonlóan tarolt az egyéni választókerületekben és a polgármesteri székért vívott versenyt is utcahosszal ők nyerték.

A választást követően a Debrecineren is jelent meg olyan vélemény, amely szerint 2022-ben előválasztásra lenne szükség Debrecenben, 2019. december 17-én pedig Madarasi István MSZP-s önkormányzati képviselő, a szocialisták debreceni elnöke nyilatkozta újságunknak, hogy pártja „fontos lépésnek” tekinti az előválasztást a Fidesz majdani esélyes kihívóinak kiválasztási folyamatában.

Az elmúlt hónapokban a Debreciner a hatpárti ellenzéki összefogás majdnem minden pártjának vezetőjével vagy elnökségi tagjával beszélgetett aktuális közéleti kérdésekről (a Demokratikus Koalícióból előbb Varga Zoltán elnökségi tagtól, majd Gyurcsány Ferenc pártelnöktől kértünk interjút, de egyiküktől sem kaptunk). Ezeken a beszélgetéseken a politikusokat megkérdeztük arról is: a közös jelöltek kiválasztásakor az előválasztást vagy a tárgyalásos megoldást preferálják-e. Eközben igyekeztünk olyan háttérinformációkhoz jutni, amelyek segítenek előre jelezni, hogy lesz-e előválasztás Hajdú-Bihar megye 6 választókerületének valamelyikében. Természetesen a minket érdeklő téma az egyéni képviselőjelöltek előválasztása, hiszen arról a pártok már több alkalommal is nyilatkoztak, hogy a közös miniszterelnökjelöltet az egész országban ezen a módon választanák ki.

Felkészülni, vigyázz…! Olvassa a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Több, az összefogásban résztvevő ellenzéki pártban vezető tisztséget betöltő forrásunk szerint valószínűleg lesz előválasztás Hajdú-Bihar megyében, ugyanakkor az szinte borítékolható, hogy azt nem tartják meg mind a hat választókerületben. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan melyik kerületekben rendezik meg a választók bevonásával történő kiválasztási folyamatot. Az egyik forrásunk a témában úgy fogalmazott: „nem hiszem, hogy Hajdú-Bihar megyében sok körzetben találunk konszenzusos jelöltet”.


ellenzéki összefogás
Az ellenzéki összefogás hat pártjának vezetői január 5-én írták alá az együttműködésük alapelveiről szóló nyilatkozatot

Ki és hol szeretne előválasztást?

Az olvasóinkban felvetődhet a kérdés, hogy alig több mint egy évvel az országgyűlési választások előtt miért nem látunk még teljesen tisztán ebben az ügyben. Az előválasztások körüli köd elsősorban annak köszönhető, hogy a hat párt nem ért teljesen egyet a kérdésben. A pártvezetők nyilatkozataiból a következő álláspontok olvashatók ki:

DK: A vezetőik nem nyilatkoztak a Debrecinernek, azonban a forrásaink szerint csak ott szeretnének előválasztást, ahol tárgyalásos úton nem tudják megoldani a közös jelölt kiválasztását. Ennek némileg ellentmond, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke egy decemberi interjúban a Telexnek azt mondta: „a DK a 106 egyéni országgyűlési választókerület többségében fog jelöltet állítani az előválasztáson”. Ugyanakkor a pártelnök arról is beszélt, hogy őt miként érdekli az előválasztás kérdése: „Mikor, milyen előválasztás legyen, legye-e mindenhol? Ez már menni fog. Így vagy úgy. Egy ponton túl ez már nem nagyon érdekli az ellenzéki választókat, és bevallom, engem sem. Tehát amikor már a technikákról van szó, én ott elveszítem az érdeklődésemet. Azt majd a kollégák elintézik.”

Jobbik: Lukács László György, a párt alelnöke azt nyilatkozta nekünk, hogy álláspontjuk szerint „a lehető legtöbb helyen kell előválasztást tartani”.

LMP: Ungár Pétertől, az LMP titkárától 2020 nyarán nem kérdeztük meg, hogy mi az álláspontjuk, ezért őt január 20-án telefonon hívtuk fel ez ügyben. Ungár a Debrecinernek elmondta: szerintük ott van szükség előválasztásra, ahol a pártoknak nem sikerül megegyezniük egy közös jelöltben. Azt is hozzátette, hogy álláspontjuk szerint az egész előválasztási folyamat meghatározásánál figyelembe kell venniük a járványhelyzet alakulását. Ezzel kapcsolatban további részleteket nem árult el.

Momentum: Fekete-Győr András pártelnök a Debrecinernek adott interjúban egyértelműen kijelentette, hogy a pártja előválasztást szeretne mind a 106 egyéni választókerületben.

MSZP: Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke lapunknak arról beszélt, hogy alapvetően minden választókerületben szeretnének előválasztást tartani, de elfogadnák, ha ott nem lenne, ahol legutóbb egy ellenzéki jelölt győzött.

Felkészülni, vigyázz…! Olvassa a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Párbeszéd: Szabó Tímea a nekünk adott interjúban kifejtette, a hat párt között konszenzus van arról, hogy ahol lehet, ott tartsanak előválasztást. Ugyanakkor azt is hozzátette: „lesznek olyan kerületek, ahol nem lesz szükség erre. Nem azért, mert nem akarjuk ott megmérettetni a jelöltjeinket, hanem azért, mert ha van egy kiváló jelölt, akkor csak azért, hogy legyen előválasztás, nem fogunk állítani egy nála gyengébbet.”

A forrásaink szerint az ellenzéki tárgyalásokon is a fenti, többnyire pártérdekek alapján kialakított álláspontok ütköznek egymással, a hat szövetségesnek éppen ezért nem sikerült még megállapodnia, és ezért nem látunk még tisztán azzal kapcsolatban, hogy hány előválasztást fognak rendezni idén Hajdú-Bihar megyében. Erre a kérdésre valószínűleg hamarosan választ kaphatunk, ugyanis nemrég úgy értesültünk, hogy már tavasz végén szeretnék megtartani az első ilyen eseményt.

Úgy tudjuk, az előválasztások ügyében a pártok országos vezetői egyeztetnek, az ellenzéki összefogás hat szervezete Hajdú-Bihar megyében sem ebben, sem más kérdésekben nem folytat együttes konzultációt.


országgyűlési egyáni választókerületek

ksh.hu

Elég lehet 60-70 választókerület is?

A helyzetről sokat elmond, hogy Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója a Partizán Youtube-csatorna január 13-i videójában arról beszélt, hogy habár az ellenzéknek mind a 106 választókerületben szüksége lenne az előválasztásra, a politikai realitás az, hogy ez nem fog megvalósulni. Számításaik szerint nagyjából 60 helyen kellene előválasztást tartani ahhoz, hogy hatékonyan be tudják vonni a választókat a jelöltállítás folyamatába. Hasonlóan vélekedett a műsorban Hajdú Gergő, a 2019-es budapesti előválasztásokat szervező aHang kampányigazgatója is, ő 60-70 előválasztásról beszélt.

KÖSZÖNJÜK a támogatását azoknak, akik segítették a munkánkat 2019-ben és 2020-ban! Számítunk rájuk és másokra is 2021-ben, hiszen együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert 2021-ben! Köszönjük!


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...