BEZÁR

Közösségi média

REGGELI FELES

A finn paradicsom

Ők igent mondanak a helyire.

Finnország budapesti nagykövetségének Facebook-oldalán egy fotómontázs kíséretében arról adnak hírt, hogy ők is szeretnének hozzájárulni az éghajlatváltozás megállításához. „Íme a mi vállalásunk: IGENT mondunk a helyire! Arra törekszünk, hogy helyi, szezonális hozzávalókat használjunk a fogadásokon, ebédeken és vacsorákon – a díszítéshez is. Szerencsére, a nagykövetségnek van egy kis kertje is, így Aarne szakácsunknak nem kell messzire mennie, ha fűszert vagy zöldséget szeretne szedni!”


finn nagykövetség

facebook.com/FinnishEmbassyBudapest

Szép!

Tanulhatnánk tőlük. Például először is szerénységet, szorgalmat, takarékosságot, amiről régóta ismertek északi rokonaink.

Jaj, most biztosan felhorgad néhány fő, hogy mi a hunok rokonságához tartozunk! De hol vannak már a hunok?! Legfeljebb a génjeinkben valahol mélyen megannyi más nép efféle örökségével együtt… És hol vannak a finnek? Itt, a jelenben. És benne vannak a nyelvünkben, mint legfőbb nemzeti megragadhatóságunkban, ahogy mi is benne vagyunk az ő nyelvükben.

És mit tanul(ha)tunk az egykori hunoktól? Tán a hátrafelé nyilazást lóról, amit mostanság elkezdtek bevezetni egyes magyar iskolákban a testnevelés részeként. És mi mindent tanulhatnánk a finnektől? Például az oktatási rendszerüket, amit szerte a világon elismernek, és szívesen segítenének nekünk is annak az elsajátításában, hogyan lehet a fárasztó és szigorú poroszos rendszer helyett kreativitásra nevelő, nyitott, felszabadult világot vinni gyerekeink iskoláiba. De Magyarország vezetőinek ez nem kell. Ahogy a klímaváltozással kapcsolatos uniós törekvést is megvétózta a magyar kormány.

Pedig a Kárpát-medencében is termékeny talajra találhatnának a finnek igyekezetei. Nézzék csak, milyen szépek a magyar földben termett finn paradicsomok!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...