BEZÁR

Közösségi média

MÁSIK FŐVÁROS

Kontaktban maradunk?

Kontaktkutatás. Jól hangzik, hozzászoktunk, de lehet, hogy a jövőben egyre kevesebbet halljuk.


koronavírus - teszt - PCR

Nem azért mert kevesebb beteg lesz, hanem éppen ellenkezőleg. Olyan sok, hogy az esetek döntő többségében esély sem lesz annak kiderítésére, hogy egy megfertőzött személy kikkel találkozott, kinek adhatta tovább vagy kitől kaphatta el a vírust. Bár sokan kétlik, hogy eleddig sikerült volna. Mármint olyan hatásfokkal, hogy jó néhány kontaktszemély ki ne maradjon a felderített személyek köréből. Különösen, ha a beteg utazott, dolgozott, nyilvános eseményekre járt, amíg tünetei jelentkeztek, tudatosultak, s „elkülönült” másoktól.

Viszont egy fertőzési láncba nem csupán akkor lehetséges beavatkozni, amikor már megtörtént a baj. Jó néhányszor meg lehet előzni. Sok esetben eleve meg lehetett volna akadályozni kialakulását célzott, előzetes teszteléssel. S most már arra szintén van példa, hogy nem csupán olyan intézményekben találtak fertőzési gócot, ahol ez „papírforma” volt, hanem ott is, ahol úgymond véletlenül, minden előzetes gyanús jel nélkül végeztek tesztelést.

A fentieket leginkább annak fényében érdemes figyelembe venni, ami az országos tisztifőorvos szájából hangzott el a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.


„Újságírói kérdésekre Müller megerősítette, hogy megnövekedett az igény a tesztek iránt, hiszen a második hullám felfutó részében van az ország, és készülnek arra, hogy további kapacitásokat vonjanak be a tesztelésbe.”
(444.hu) Azt nem tette hozzá, hogy a tesztelések iránti igény nem mostantól, hanem a járvány kezdete óta növekszik. Egészen pontosan, ez idő alatt gyakorlatilag mindig jelentős, magas támogatottsága volt. Azon szakemberek, gyakorló orvosok, elméleti kutatók véleménye és tapasztalata szintén ezt kívánta (volna), akiket eredetileg a kormány bízott meg vagy kért fel tanácsadásra.


koronavírus

Nyikos Mónika

Mindenesetre most ott tartunk, hogy a mentőszolgálat már 3 napra sem tudja vállalni a koronavírus-gyanús esetek tesztelését, ezért elkezdték berendelni az embereket az egyes koronavírus központokba – értesült a Portfolio. A napi esetszámok így az elmúlt napokban már nem a járvány terjedését tükrözik vissza, hanem a tesztkapacitások korlátját mutatják (ahány tesztet el tudnak végezni a mentők és ki tudnak értékelni a laborok).. ha annyit tesztelnénk, amennyit kellene (amennyi gyanús eset van), akkor érdemben magasabb napi esetszámokat láthatnánk.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

„Az ezer főre jutó elvégzett koronavírus-tesztek rangsorában Magyarország az utolsó előtti helyen áll az Európai Unió tagországai között. Egyedül Horvátországban alacsonyabb ez az arány. Magyarországon ezer lakosra mindössze 55 teszt jut. Romániában kétszer, Szerbiában ötször annyit tesztelnek, mint nálunk. Az pedig, hogy öt százalék felett jár a pozitív tesztek aránya, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kritériumrendszere alapján azt jelenti, hogy Magyarországon már nincs ellenőrzés alatt tartva a járvány”hívja fel a figyelmet a Euronews. Ezek szerint nagyon úgy tűnik, hogy nemcsak a tesztelés érdemi kiterjesztése nincs meg a személyi, tárgyi, logisztikai kapacitás, de még a korábban meghatározott kereteket és időhatárokat sem sikerül tartaniuk a magyar szerveknek. Mindamellett örülnénk, ha nem így lenne, s csupán időleges, elszigetelt helyzetekről lenne szó.


Covid - cover - koronavírus

Persze, hallhatunk bizakodásra okot adó kijelentéseket is az illetékesek szájából. Bár ezek szintén leginkább a majdani betegek kórházi ellátásról szólnak, s nem olyan eszközökről, eljárásokról, amellyel megpróbálnák megelőzni a tömeges megbetegedéseket. Mintha eleve csak a kórházi ellátásban és otthoni karanténban gondolkodnának, s az egészségesek egészségének megőrzésére nem lennének az egyes állampolgárra vonatkozó előírásokon túlmutató, az ellátó rendszer egészét átfogó tervek. Amelyben az intézményesített megelőzés, tehát nem csupán a lakosság maszkviselése és hasonlók, hanem komoly állami, intézményesített egészségügyi intézkedések körvonalai látszódnának. Hangsúlyozom, a megelőzés oldalán. Úgy tűnik, elmulasztották a viszonylag nyugalmasabb időszak nyújtotta esélyeket a rendszerszintű, megelőzést célzó intézkedések meghozatalára. Benne minél több állampolgár tesztelése feltételeinek megteremtését. Amit hiába követel(t) tapasztalt, felkészült, vezető virológus szakemberek tucatja.

Így mostanra a kontaktkövetésnek csupán nagyon zárt közösségekben van gyakorlati haszna. Egyáltalán valós lehetőség rá, hisz „ma már szinte mindenkinek a környezetében vannak fertőzöttek” – hívta fel a figyelmet a Hír TV híradójában a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szlávik János. (Igaz, ezzel a megállapítással elsősorban a vírustagadóknak üzent, de a tény ettől még tény marad.)


koronavírus - 2020. szeptember 20.
2020. szeptember 20.
koronavirus.gov.hu

Mint ahogyan az is, hogy vasárnapra először meghaladta Magyarországon az ezret az új betegek száma. Ezen belül viszont tartós tendencia, hogy Hajdú-Bihar megye és Debrecen a robbanásszerű fertőzöttségi szintje elérése után, a középmezőny közepéről „előretörve”, immár tartósan őrzi helyét az ország legfertőzöttebb területei között.

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...