BEZÁR

Közösségi média

Hiába volt itthon szocializmus, Magyarország már kapitalistább a Nyugatnál – interjú Káposznyák Istvánnal

A Szolidaritás alelnöke úgy látja, hogy a neoliberális gyártulajdonos Gyurcsánnyal nem lehet markáns baloldali politikát csinálni, az ISZOMM viszont éppen erre törekszik. A 2019-es választási szövetségük szétesett, a közgyűlésbe bekerülő pártok nem is keresték őket. A Hajdú-Bihar megyei előválasztások fontosak, de akár nevetségessé is válhatnak az új párt debreceni politikusa szerint.


Káposznyák István
Káposznyák István
Polgár Tóth Tamás

Többek között Szanyi Tibor volt MSZP-s politikus és Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke, független országgyűlési képviselő alapításával az elmúlt hetekben jött létre az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) párt, amely valódi baloldali politikát ígér. Az új párt alapító tagjával, Káposznyák Istvánnal beszélgettünk, aki a közéleti szerepvállalásai mellett a Debrecen Bike Maffiában önkénteskedik.

Június 14-én jegyezték be az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom nevű pártot, amelynek ön is a tagja. A média a párt említésekor leginkább az ISZOMM rövidítést szokta használni, amelyet valószínűleg számos választó az alkoholizmushoz társít. Bánják már a névválasztást vagy éppen ellenkezőleg, bevált a médiahack?

Abszolút nem bánjuk. Nem médiahack volt a cél, hanem hogy megjelenítsük a párt nevében, azt, amit képviselünk. Inni sok mindent lehet: tiszta vizet, tudást, értelmes szót és ostobaságot is. Eredetileg nem ez lett volna a név, csak a cégbíróság visszadobta.

Az ISZOMM egyik alapító szervezete a Magyar Szolidaritás Mozgalom. Mi történt a Szolidaritás országos szervezetével a pártalapítás után?

A Szolidaritás él és virul, amit önerőből el tudott érni, azt elérte. 2011 óta vagyunk jelen a közéletben úgy, hogy egy fillér támogatást nem kaptunk. Mi egy politizáló civil szervezet vagyunk, bár ezt már sokan elvitatták tőlünk. Mindig is próbáltunk elérni olyan dolgokat, amelyek kiutat mutatnak az Orbán-rendszerből. Ilyen volt az Együtt létrehozása, ami úgy indult, hogy Kónya Péter megkereste Bajnai Gordont. Később szövetséget kötöttünk a DK-val, amely eredményeként Székely Sándor, a Szoli elnöke, illetve az Igen Szolidaritás alapítója bent van a parlamentben.


Káposznyák István

Polgár Tóth Tamás

A Szolidaritás alelnökeként az új párt országos vezetésében is részt vesz?

Kelet-magyarországi szervezeti koordinátor vagyok. Ez munka. Nem hajtok címekre.

A Szolidaritás a 2019-es választás után Szegedi Sándor személyében külső tagot delegált a debreceni önkormányzat Egészségügyi és Szociális Bizottságába. Szegedi is tagja az új pártnak? Milyen eredményeket sikerült elérnie a beiktatása óta eltelt időben?

A párttagság jelenleg szűk: van egy mag, amiben benne vannak az alapítók, illetve olyan tanácsosok, akik részt szerettek volna venni az indulásban. Ezt követően fogjuk bővíteni, de a cél nem egy nagy párt létrehozása, hanem hogy csináljunk egy eredményes szervezetet. 25 fővel fogjuk tartani az alapuló közgyűlést, ezt követően találkozunk a szimpatizánsainkkal, ahol valószínűleg ott lesz Szegedi Sándor is. Az ő munkájának köszönhetően beleláthatunk az önkormányzat működésébe. Ellenzékiként nem tud eredményeket elérni, bármit is tenne, viszont elsőkézből kapunk hiteles információkat a döntésekről.

Milyen politikai célokat szeretne megvalósítani az ISZOMM Hajdú-Bihar megyében?

Véleményünk szerint szociális válság van Magyarországon. Van négymillió munkavállaló, aki valahogy megél a fizetéséből, két-három munkát kell vállalniuk, nem tudnak olyan életszínvonalat biztosítani a családjuknak, mint az Európai Unió egy másik országában ugyanazt a munkát végző másik melós. A fő célunk a szociális válság felszámolása. A programunkban szerepel a nettó 200 ezres minimálbér, a 37 500 forintos családi pótlék, a 37 500 forintos azonnali nyugdíjkiegészítés és a 100 ezer forintos minimum-jövedelem, amely minden nagykorú magyar állampolgárt megillet. Vegytiszta baloldali párt akarunk lenni, azokat az embereket akarjuk képviseli, akik fenntartják ezt az országot, megtermelik ennek az országnak a javait. Értük állunk ki.

Mekkora igény van egy vegytiszta baloldali pártra Hajdú-Bihar megyében?

Országosan nem nagyon van igény. Nagyon sokan tekintenek irigykedve Nyugatra, hogy ott milyen jók a bérek, de azt elfelejtik, hogy volt ott egy nemzedék, amelyik valamikor kiharcolta ezeket a béreket és munkakörülményeket. Magyarországon ez a nemzedék hiányzik. A kapitalista társadalmaknak az a nemzedéke szakszervezetekbe tömörült, ott sikerült eredményeket elérniük. Magyarországon hiába volt baloldali kormány, szocializmus, a szakszervezetiség nem töltötte be azt a funkciót, amit be kellett volna töltenie. Nem szólt másról, mint a SZOT-üdülőkről meg a Mikulás-csomagokról. A szakszervezet nem a „kapni”, hanem az „adni”. Összefogva, vállvetve küzdeni azért, hogy neked jó legyen: ha téged valamilyen sérelem ér a munkáltató részéről, akkor valamennyien odaállunk melléd és együtt lépünk fel ellene. Ez vonatkozik a munkabérre, munkaruhára, egészségügyi ellátásra stb. Magyarországon nem volt ilyen nemzedék, ezért mi azt valljuk, hogy a politikának kell ezt megvalósítania. Nálunk sokkal nagyobb a kapitalizmus, mint Nyugaton. Ott a megtermelt érték egy harmadával rendelkezik a tőke, míg Magyarországon a megtermelt érték két harmadával. Ezt az elosztási rendszert akarjuk mi átalakítani, ha 50-50 százalékot sikerülne elérni, az már óriási eredmény lesz. Ezt nevezzük mi baloldaliságnak.


Debrecen Bike Maffia
A Debrecen Bike Maffia önkénteseként
Törő Vanda

A politizálás mellett szabadidejében a Debrecen Bike Maffia munkáját is segíti. Milyen szerepet tölt be a szervezetben?

Közönséges önkéntes vagyok, mint mindenki más. Arról szól a történet, hogy mikor főzünk, miből főzünk, mit főzünk, ezt hogyan koordináljuk, ki milyen résztevékenységeket tud elvállalni. Tulajdonképpen ennyi az egész.

Papp László polgármester és az alpolgármesterei többször is hangoztatták már, hogy azt a karitatív munkát, amire a városban szükség van, az egyházak és az önkormányzathoz tartozó szervezetek képesek ellátni. Miért van akkor mégis szükség a DBM-re?

Több Bike Maffiára is szükség lenne. Nagyon sokan azt mondják, hogy a hajléktalan kérdést az államnak kell megoldani. Szerintem ez hibás, nem az államnak kell megoldania. Az államnak a lehetőséget kell biztosítania ahhoz, hogy te mint civil megoldhasd. Nagyon sok jó szándékú ember van ebben az országban, aki segíteni akar, de ha a Fidesz engedélye nélkül próbálsz meg munkálkodni, akkor előbb-utóbb úgyis megpróbálnak alád ásni. Az Alternatív Közösségek Egyesületét felsoroscímkézték, miközben 21 éve hasznos munkát végez Debrecenben és a megyében. Ezt a munkát civileknek kell csinálni, mert emberarcúbb, mint egy központilag finanszírozott áljótékonysági akármi. Ott nem kérdezik meg, hogy szüksége van-e valamire, mi volt tegnap, van-e valami baj, fenyegetettség, kell-e gyógyszer. Mi kivisszük az ételt ezekhez az emberekhez, szembesülünk azzal, hogy milyen körülmények között laknak. Azt, hogy valaki hajléktalan, könnyű megítélni, mert érzi az ember a nyomor szagát. Mert bizony van szaga. Amikor odamegy és sorban áll egy tányér ételért, akkor csak azt érzed. Az emberek pedig nagyon könnyen ítélkeznek, és inkább megvetéssel fordulnak feléjük, mint együttérzéssel. Ha látják azt, hogy milyen körülmények között élnek, mit kell nap mint nap elviselniük, és ennek ellenére túlélnek, az teljesen más. Másrészt mi hétvégén főzünk, akkor pedig mástól nem kapnak enni.


Káposznyák István

Polgár Tóth Tamás

Hogyan fogadta a csapat többi önkéntese, amikor ön 2018-ban egy párt, a DK jelöltjeként országgyűlési választáson indult? Milyen megfontolásból vállalta el a jelöltséget?

Diplomatikusan kezelték, én pedig nem próbáltam őket bevonni. Nem volt belőle semmilyen probléma. A közélettel foglalkozni egy felemelő, de nem biztos, hogy hálás feladat, mindenesetre tenni kell. Én egy hívő ember vagyok: Isten, haza, család, én. Ha minden jól megy, ezek a dolgok együtt állnak. Milyen isten az, akit embernek kell megvédenie? Ő elvan úgy, ahogy. A haza egy fontosabb kérdés. Én határőr voltam, fegyverrel szolgáltam a hazámat 27 éven keresztül. Erre büszke vagyok. De ugyanolyan fotelforradalmár voltam 2011-ig, mint mindenki más ebben az országban. Akkor találkoztam Váci Mihály Még nem elég című versével, ami arról szól, hogy ember, ha el akarsz érni valamit, emeld fel a segged a kényelmes fotelból, menj és cselekedj. Elmentem egy tüntetésre, aztán minden szépen felépült, mert tenni akartam. Ellenzéki szerepben, pláne a DK oldalán nem biztos, hogy magasztos dolog volt, de nem a máért élünk, hanem a holnapért dolgozunk.

Ön a 2018-as országgyűlési, valamint a 2019 októberi önkormányzati választáson is szövetségben indult Varga Zoltán DK-s képviselővel, aki a júniusi debreceni képviselő-testületi ülésen Révész Mártíriusznak nevezte a 2006 októberében rendőrök által összevert Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselőt. Ön mint volt rendőrtiszt, hogyan értékeli Varga Zoltán megjegyzését és a 2006 októberi eseményeket?

Révész Máriusz rendőrségi belső pletykák alapján tajt részeg volt, és nekiment a rendőröknek. Állítólag ez a valóság, aztán elferdítette a tényeket. 2006-ban én még aktívan szolgáltam, ezért nagyon más a meglátásom. Magyarországon a tüntetéseknek nem volt kultúrája: sem a tüntetők, sem a rendvédelmi szervek részéről. Ha megnézi a mostani tüntetéseket, nincsenek atrocitások, egészen másképp kezelik. Az egy régi, rossz rendszer volt, de a tüntetők között pedig szélsőjobboldali csoportok randalíroztak: szétverték a tévészékházat, kirakatokat törtek be, összevegyültek a tüntetőkkel. Mostanában én is több tüntetést szerveztem, ezért tudom, hogy a többi szervezőnek el kell mondani, hogy ha ilyen embereket látnak, akkor el kell tőlük különülnünk és szólni a rendőröknek. Ebben sem volt még tapasztalat. Ezek a szélsőjobboldali csoportok felhergelték a többieket is, és együtt mentek neki a rendőröknek. A közvetítések alapján többször is elhangzott, hogy hagyják el az utcát ilyen-olyan irányba, de a tömeg nem reagált. Intézkedés közben a rendőr sem békés. Ugyanolyan ember, mint bárki más. Ha nincs benne tapasztalata, nincs eléggé kiképezve, akkor elkövet hibákat. Hibák voltak mindkét oldalon. Aki bűnös, azt büntetni kell, legyen bármelyik oldalon.


Varga Zoltán, Káposznyák István
Varga Zoltánnal (DK) a 2019-es választási kampányban
Koppányi Szabolcs

Az ISZOMM megalapítása hogyan befolyásolta a 2019-ben Debrecenben kialakult DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás szövetséget? Létezik még egyáltalán ez a formáció?

Nem létezik. Nem kerestek bennünket, vége van, csend van. A DK egy nyíltan neoliberális párt, csak a Fidesz mondja rá, hogy baloldali. Van baloldaliság a mondandójukban, de nem fognak markáns baloldali politikát képviselni, mert nagyon sok érdek fonódott össze a tőkével. Ez az MSZP legnagyobb hibája. Ők kezdték ezt el, annak az MSZP-nek pedig Gyurcsány a tagja volt. Az MSZP nem önazonos, a DK pedig sosem volt baloldali, nem is lesz, nem is lehet egy ilyen pártvezetővel. Hogy a csudába lehetne Gyurcsány a melósok képviselője, amikor ő egy gyártulajdonos, és nem érdeke az erős szakszervezet. A többi pártról pedig annyit, hogy a Jobbik és az LMP szinte már nincs is, a Momentum pedig fiatal és agilis, de láttunk már ilyet, aztán mi lett belőle.

Támogatja, hogy Hajdú-Bihar megye összes egyéni választókerületében előválasztás döntsön az ellenzéki jelöltekről?

Igen, az előválasztás egy nagyon jó rendszer. Jól működik az az informatikai háttér, amely a budapesti főpolgármesteri előválasztáson megvolt. Én is részt vettem ezen, és láttam, hogy volt olyan, aki megpróbált minket csőbe húzni és dupla szavazatot akart leadni, a rendszer pedig egyből kiadta, hogy hol szavazott korábban. Nagyon fontos lenne, hogy egy regisztráció után online is anonim szavazni lehessen, biztos sokkal többen vennének részt. De nem vagyok meggyőződve arról, hogy az embereket ez valóban érdekli. A vidék olyannyira próbálja magát apolitikusnak feltüntetni miközben nap mint nap politizál, hogy elképesztő. Látja a problémákat, az áremelkedéseket, az eltűnt milliárdokat, tudja is, hogy ki csinálta az adott településen, de nem tesz semmit.

Független szervezeteknek vagy a pártoknak kellene levezényelni az előválasztásokat? Van olyan civil szervezet a megyében, amelyik ezt képes lenne megszervezni?

Szerintem nincs, tehát mindenképpen kell hozzá a pártok támogatása. Ők rendelkeznek egy kapcsolatrendszerrel a tagjaikon és aktivistáikon keresztül. Nem hiszem, hogy befolyásolnák az előválasztás kimenetelét. Az már más kérdés, hogy Hajdú-Biharban mennyire van értelme ennek az egésznek. Nekem most az a gyanúm, hogy nevetségessé válna az előválasztás.

Érdeklődés hiányában?

Igen, érdeklődés hiányában. Ahol ennek hagyománya van, külföldön, ott sem megy el több a választók tíz százalékánál. Nagyon sok embert érdekel, de sokkal többet nem. Nem is mernek. Megdöbbentő, hogy milyen félelmek vannak ebben az országban. De ettől függetlenül jó az előválasztás, és mindenkinek számít a véleménye, ez a legfontosabb.

Ön szándékozik elindulni valamelyik debreceni Országos Egyéni Választókerület előválasztásán?

Ott, ahol legutóbb, a 3-asban. A kapcsolatokat ápolom, az emberek megvannak, keresnek, beszélgetünk, egyetértünk, tenni kell.


Káposznyák István

Polgár Tóth Tamás

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...