A sámsoni kutyatetemek és a hatóság – Hallgatnak az illetékesek

Februárban kutyatetemek sokaságát találták meg állatvédők Hajdúsámson külterületén. A látvány elborzasztó volt. A rendőrségi nyomozás azonnal megindult, csak úgy, mint egy belső vizsgálat a hajdúsámsoni önkormányzatnál. Az eredményekről még mindig nem tudunk semmit.


Kutyák tömegsírokban Hajdúsámson külterületén
Galéria: Kutyák tömegsírokban Hajdúsámson külterületén – FIGYELEM! Felkavaró fotók következnek! (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Törő Vanda

A hallgatag

Sok kérdést vetett fel egy ilyen tömegsír feltárása, hiszen nem egyik pillanatról a másikra kerültek oda a kutyatestek. Február 18-án, Antal Szabolcs, Hajdúsámson polgármestere azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy a település jegyzőjét kérte fel egy belső vizsgálat lefolytatására. Szerinte túlzás volt azt mondani, hogy több száz tetemmel voltak a gödrök tele. Február 24-én és május 8-án is megkerestük e-mailben a település jegyzőjét, hogy válaszokat kapjunk a belső ellenőrzésről, de a mai napig nem érkezett válasz. Ezek a kérdéseink:

1. Mi indokolta a belső vizsgálat elrendelését? Konkrétan mi (volt) a belső vizsgálat célja?
2. Kiknek a tevékenységét vizsgálta vagy vizsgálja? A vizsgálat kiterjed-e önkormányzati alkalmazásban nem lévő személyekre is? Időben meddig visszamenőleg vizsgálódott, vizsgálódik? Kik kerültek a vizsgálat során az önkormányzat látóterébe?
3. Kik végezték, végzik a vizsgálatot?

4. Milyen adatok alapján folytatták le a belső vizsgálatot? A vizsgálat kilépett-e a városházából, vagy csak a polgármesteri hivatalon belül zajlik, zajlott?
5. Kiderült-e a vizsgálat során, hogy pontosan ki adott utasítást Süvöltős Gyulának arra, hogy egy állami tulajdonban lévő területen ássa el a kutyatetemeket?
6. Elkészültek a vizsgálattal, mikor? Vagy zajlik még? Nyilvánosságra hozzák-e a vizsgálat teljes eredményét?


Hajdúsámson

Törő Vanda

Az elérhetetlen

Február 18-án Antal Szabolcs a Kossuth rádióban azt nyilatkozta, hogy a város kiemelten foglalkozik az ebrendészeti feladatokkal. Szakszemélyzetük van, akik megfelelő technikai eszközökkel végzik a kóbor ebek és kóbor macskák befogását. Hetente jár ki hatósági állatorvos. Szigorú nyilvántartások és egyéb számadások is vannak.

Érdeklődtünk a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalnál e-mailben február 20-án, hogy megtudjuk, pontosan kinek a tulajdonában van az a terület, ahol a gödröket találták. Ezekre a kérdéseinkre sem kaptunk választ:

1. Az LRT7U-L-17 blokkazonosítóval megjelölt területnek ki pontosan a tulajdonosa?
2. Ki kezeli/felügyeli ezt a területet?
3. Mire használták, illetve használják ezt a területet?
4. Mióta van a terület állami tulajdonban?
5. Kihez lehet pontosan fordulni a területen történtekkel kapcsolatban?

Szintén nem érkezett válasz az alábbi kérdésekre sem, hiába az e-mail (február 24. és május 3.) és a telefonos (május 14. és május 26.) megkeresések. Az illetékeseket egyik alkalommal sem sikerült elérni, és válaszokat a mai napig nem kaptunk a megyei kormányhivataltól.

1. Mi indokolja azt, hogy hetente jár hatósági állatorvos az ebrendészeti telepre?
2. Mindig ugyanaz a hatósági állatorvos jár ki az ebrendészeti telepre?
3. Előre egyeztetett időpontban jár ki a hatósági állatorvos, vagy váratlanul szokott érkezni?
4. Milyen takarmányozást engedélyezett a hatósági állatorvos a telep kutyáinak ellátására?
5. Hány kutya kapott chipet és oltást azóta, hogy a kormányhivatal hivatalosan is engedélyezte 2019-ben az ebrendészeti telep működését?

És a gyors, ám szűkszavú

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát május 24-én kerestük meg délelőtt tíz órakor, és még aznap, délután fél egy előtt meg is érkezett válaszuk, habár mindössze annyit tudhattunk meg tőlük, hogy még mindig folyamatban van az ügy vizsgálata.


Hajdúsámson

Törő Vanda

Kedves Olvasónk! Ha a témával kapcsolatban észrevétele, javaslata, információja van, kérjük, keresse levélben a cikk íróját: toro_PONT_vanda_KUKAC_debreciner_PONT_hu

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!