BEZÁR

Közösségi média

„Egy valós kutatás valós eredményeit mutatjuk be” – Debrecenben felveszik a kultúrfonalat

A Kultúrfonal elnevezésű kutatócsoport 2022 őszén alakult meg. A közösség célja az volt, hogy feltérképezzék Debrecen közösségi és kulturális életét, elősegítsék a kulturális szféra érintettjei között a párbeszédet. Az elmúlt időszakban a részvételi akciókutatás módszertanát alkalmazták, most a kutatásban elért eredményeiket mutatják be.

Kultúrfonal

Kultúrfonal

A Kultúrfonal szakmai konferenciát szervezett március elsejére a Nagyerdei Víztoronyba, ahol a jelenlévők bepillanthatnak a részvételi akciókutatás módszertanába, valamint abba, más témában hogyan tudják alkalmazni ők maguk ezt a módszert. A Kultúrfonalról és a pénteki konferencia részleteiről Béres-Áfra Zsuzsától, a Debreceni Egyetem Humán Tudományok Doktori Iskolájának doktorjelöltjétől, a Kultúrfonal kutatásvezetőjétől érdeklődtünk. Elmondta, hogy 2022-ben azért kezdték el a kutatást, mert az Alternatív Közösségek Egyesülete korábban már alkalmazta ezt módszertant, illetve az ő közösségük is próbál részvételi módon működni.

A hazai akciókutatásnak Béres-Áfra Zsuzsa szerint a Közélet Iskolája Alapítvány a „zászlós szervezete”, ők honosították meg ezt a módszertant. „Lehetőséget kaptunk arra, hogy részt vegyünk a képzésükön, és szerettük volna a részvételi akciókutatást elsajátítani, már csak a témát kellett hozzá megtalálnunk. Abban az időben, 2022-ben viszonylag sok átláthatatlan változás történt a debreceni kulturális életben és az intézményrendszerek vezetésében, működésében, költségeikben, stratégiáikban, intézményvezetőkben” – idézte fel. A gyors váltások miatt úgy gondolták, ezeket változásokat érdemes lenne megvizsgálni.

Érdeklődtünk arról is, hogy miért „szakmai konferencia”-ként hirdették meg az eseményt, találhat-e egy laikus is érdekességet, számára fontos észrevételt a rendezvényen. Béres-Áfra Zsuzsa elárulta, azért használták a „szakmai konferencia” kifejezést, hogy érezhető legyen, az eredmények mögött nagyon komoly szakmai kutatás, adat- és információgyűjtés áll. „Társadalomtudományos módszerekkel megalapozott eredmények születtek, szerettük volna erősíteni, komolyanvehetővé tenni: egy valós kutatás valós eredményeit mutatjuk be” – mondta. Ettől függetlenül természetesen mindenkit várnak, akit kicsit is érdekel Debrecen kulturális élete vagy maga a módszertan.

Beavatott abba is, hogy a kutatás során nyolc debreceni intézményt vizsgáltak, melyek között volt olyan, ami még mindig nem válaszolt az érdeklődésükre: „volt, aki elzárkózott, magával az intézményvezetővel nem tudtunk beszélni”. Az intézmény egyébként a Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. (Demki) volt, akik először azzal érveltek, hogy a nyári szabadságolás miatt nem alkalmas az időpont, majd ősszel sem értek rá, és azóta sem jelezték, hogy bármikor ráérnének egy anonim interjúra.

Béres-Áfra Zsuzsa az esemény kapcsán még hozzátette, hogy utolsó programelem során egy work shopra várják a résztvevőket. „Javaslatokat szeretnénk tenni az intézményeknek az eredményeink tükrében arra vonatkozóan, hogyan tudnának részvételibb módon működni a hétköznapokban. Ebben minden résztvevőnek adunk majd segítséget, az érdeklődők megtudhatják: mit értünk részvételiség alatt, mit jelent a részvételi akciókutatás, ami a kutatásunk alapját adta” – magyarázta. A programon abban is segíteni fognak, milyen javaslatokat lehet tenni ahhoz, hogy az intézmények feljebb lépjenek a „részvételi létrán”.

Amennyiben valaki szeretné felvenni a debreceni kultúrfonalat, az március elsején délután egy órától tudja ezt megtenni a Nagyerdei Víztoronyban. A részletes program az esemény leírásában megtalálható. A szakmai konferencia mindenki számára ingyenesen látogatható!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...