BEZÁR

Közösségi média

Ipari parkokat fejlesztene, ingatlanoktól szabadulna Debrecen vezetése – Közgyűlés a város 2024-es költségvetéséről

230,91 milliárd forint a mérlegfőösszeg. Papp László polgármester azt közölte, folytatják a panelprogramot és támogatni fogják a műemléki értéket képviselő épületek felújítását.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, február 22-én reggel 9 órától, a Kölcsey Központban tartják Debrecen következő közgyűlését. 16 előterjesztést fognak tárgyalni, mindegyiket nyilvánosan, így bármely magyar állampolgár részt vehet az ülés egészén. A közgyűlés leghangsúlyosabb pontjaként a képviselők szavaznak majd a város 2024-es költségvetéséről is. Az alábbiakban az erről szóló előterjesztést mutatjuk be.

Debreceni közgyűlés – 2023. május 25.

Koppányi Szabolcs

Ismét számos ingatlanjától válna meg a városvezetés

Papp László (Fidesz) polgármester a felvezetésében arról írt, hogy 2024 Debrecen számára a léptékváltás, az építkezés és a növekedés éve lesz. A költségvetést négy stratégiai téma köré építették. Ezek a gazdaságfejlesztés; a közlekedés és vizes infrastruktúra fejlesztés; a környezetvédelem; valamint a gondoskodáspolitika, a családok támogatása.

Debreceni közgyűlés – 2023. december 21.
Papp László
Koppányi Szabolcs

Az idei mérlegfőösszeg 230,91 milliárd forint, a bevételeket 145,68 milliárd, a kiadásokat 193,71 milliárd forintra tervezték.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az önkormányzat idén is a saját ingatlanjaitól való megválással egészítené ki a központi költségvetésből és helyi adókból származó bevételeit. Eladnák többek között a Medgyessy sétány 1. és 3. szám alatti villákat, a Széchenyi u. 25. – Simonffy u. 26. szám alatti ingatlant, a Rákóczi u. 13. szám, a Hadházi út 6. szám, a Csap u. 9-11. szám, valamint a Hatvan u. 68. szám alatti ingatlanokat. Azt is közli a polgármester, hogy aktualizálták a Széchenyi u. 43-45. szám alatti ingatlan értékbecslését, az értékesítéshez február 9-én írták ki a pályázatot.

A BMW és CATL környékének fejlesztésére megy a legtöbb beruházási kiadás

A kiadások kapcsán Papp hangsúlyozza, a városvezetés külső forrásként új hitelt nem kíván igénybe venni, ezért csak az eddig lehívott kölcsönök után fizetendő összesen 1,36 milliárd forint kamatfizetési kötelezettséget tervezték be.

Az előterjesztésből kiderül, hogy az önkormányzat beruházási kiadásaiért elsősorban a gazdaságfejlesztés a felelős, ide tartozik az északnyugati (a BMW-gyár és a kapcsolódó üzemek) és a déli (a CATL-akkumulátorgyár és más üzemek) gazdasági övezet kialakítása, a város víziközmű-infrastruktúra fejlesztéseinek előkészítése és megvalósítása jelentős állami támogatással.

Folytatják az önkormányzati panelprogramot is, amelyet a polgármester fontos lépcsőfoknak nevez a panelházak felújítására, szigetelésére, nyílászárók cseréjére vagy a liftek felújítására. Elindítják továbbá az „Épített Örökség Felújítási programot”. Ennek keretében a műemléki értéket képviselő épületek felújítását támogatnák.

Az előterjesztésből az is kiderül, hogy Debrecennek idén több mint 8 milliárd forint szolidaritási adót kell fizetnie.

A költségvetésről is döntő közgyűlésen a Debreciner munkatársai is ott lesznek, a történtekről részletesen beszámolunk olvasóinknak.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...