BEZÁR

Közösségi média

„Tojama – a földrengés előtt” címmel rendeznek kiállítást Debrecenben

Papp László polgármester és Szólláth Tibor, a több évtizedes japán–magyar kapcsolatok ápolását elősegítő egyesület elnöke levélben fejezte ki a debreceniek együttérzését a természeti katasztrófa által sújtott japánoknak.

Cseresznyevirágünnep Tojamában
Cseresznyevirágünnep Tojamában
Pinczés István archívuma

Tojama – a földrengés előtt címmel tart kiállításmegnyitót Debrecenben, az Egri Borozó Borbarát Bár Galériában a Tojama-Debrecen/Hajdú-Bihar Művészeti Csereprogram Egyesület január 11-én csütörtökön 18 órakor – tájékoztatott közleményében a szervezet.

A Japánban található Tojama prefektúra fotóművészeinek díjnyertes alkotásait Cs. Tóth János kurátor válogatta, az alkotók közül többen az elmúlt évtizedekben részt vettek debreceni és hajdú-bihari művésztáborokban. A kiállítást Pinczés István, az egyesület művészeti igazgatója nyitja meg tárlatvezetésével. Ahogy a közleményben írják, a Jászai Mari- és Ucsimura-díjas színházi rendező negyven év alatt hetvenszer járt a tartományban, amelyet január elején földrengések és szökőár is sújtott. „A kiállítással az év első napjaiban Japán nyugati partvidékét sújtó 7,6 erejű földrengés áldozataira emlékeznek a szervezők Kovács István tulajdonos kezdeményezésére, mikor is napokon keresztül összesen több mint 400 rengés és utórengés pusztított a régióban, közel 80 halálos áldozatot követelve – a Debrecenben többször járt tojamai művészek (színészek, festők, táncosok, zenészek, festők, szobrászok, énekesek) a forródrótos hírek szerint biztonságban vannak. A Japán történetében második legerősebb földrengés epicentruma Tojama városától észak-nyugatra mintegy 80 kilométerre volt” – írják.

A közlemény szerint Papp László (Fidesz) debreceni polgármester és Szólláth Tibor, az egyesület elnöke a debreceniek és a szervezet tagjainak együttérzését megfogalmazó levelet küldött a tartomány kormányzójának, Tojama város polgármesterének, valamint a tojamai művészeti szövetség tiszteletbeli elnökének, Koizumi Hirosinak, aki 2023-ban megkapta a magyar érdemrend tisztikeresztjét, valamint a nagyerdei Tojama liget avatása alkalmából debreceni cívis díszoklevelet és a város kulcsát vette át Papp Lászlótól.

Január 22-én, a magyar kultúra napján a Tojama Egyesület és a Pinczés István által vezetett Debreceni Színjátszó Stúdió a kiállítás helyszínén ünnepi versműsort ad elő, amelyre várják az érdeklődőket. A fotókiállítást február 13-ig lehet megtekinteni.

Pinczés István a Debrecinernek küldött levelében közölte továbbá, a japán fél meghívására április 2-án Tojamába utazik Halász János (Fidesz) országgyűlési képviselő, valamint Szólláth Tibor egyesületi elnök társaságában, hogy szerződést írjanak alá a japán–magyar kulturális együttműködés meghosszabbításáról. Ekkor fogják pontosítani, hogy mikor utazik ki a kelet-ázsiai országba Papp László polgármester és Puskás István alpolgármester.

Eleinte nem mutatott érdeklődést a városháza

Az elmúlt napokban többször is írtunk arról, hogy egy 7,6-os erősségű, valamint több kisebb földrengés rázta meg január első napjaiban Japán középső részének nyugati partját. A természeti katasztrófa elsősorban Isikava prefektúrát érte, de a Debrecennel több évtizedes kulturális kapcsolatokat ápoló, szomszédos Tojamában is súlyos károkat okozott.

A katasztrófa súlya ellenére Debrecen vezetése sokáig nem adta jelét annak, hogy foglalkozna a témával. Még január 1-én írtunk levelet Papp Lászlónak és Puskás Istvánnak is, amelyben arról érdeklődtünk, küldtek-e valamilyen hivatalos üzenetet Tojamába, amelyben kifejezik a szolidaritásukat, valamint tervez-e az önkormányzat anyagi segítséget nyújtani a japán prefektúrának (ahogy azt megtette például a párizsi Notre-Dame leégésekor). A levelünkre a városvezetés azóta sem reagált, ugyanakkor a jelek szerint a debreceniek együttérzését már kifejezték a japánoknak.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...