BEZÁR

Közösségi média

VÉLEMÉNY-VITA

A Barbie-ról és a feminizmusról férfi szemmel

Tisztázni kell egy kérdést, amely túlmutat a film elemzésén: vajon férfiként mennyire szabad éles véleményt megfogalmazni a feminizmussal és annak eszközeivel kapcsolatban.


Barbie

Facebook

Amennyiben komolyan vesszük az emberi jogok egyetemleges mivoltát és hiszünk abban, hogy minden ember egyenlőként születik, úgy nem lehetőség, hanem sokkal inkább kötelesség támogatni, és akár kritikákkal segíteni a női egyenjogúság ügyét. Ebben szövetségesnek kell lenni a nőknek és férfiaknak, mivel tényleges változást a biológiai és társadalmi nemeket meghaladó közös gondolkodással lehet elérni, fenntartva azt, hogy bizonyos dolgokban egy férfi nem tud hiteles álláspontot képviselni.

Férfiként elképzelhetetlen teljesen átélni a társadalom által a nők vállára helyezett súlyt, és azt a folyamatot, ami egy nő lelkében zajlik le ennek a kapcsán. A Barbie-film megtekintésével viszont közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy egy pillanatnyi időre beletekinthessünk ebbe. A Barbie szisztematikusan halad a korai gyermekkori állapottól, ahol minden meseszerű és az élmények megélése számít a világ mozgatóerejének, egészen addig, ahol sokk-szerűen szembesül a tárgyiasítás és elnyomottság érzésével a főszereplő. Mindezt a filmes világban egyedülállóan, sokkal inkább a karakter saját szemszögéből élhetjük át, mintsem külső szemlélőként. A film erőssége az, hogy megfelelően és kiegyensúlyozottan, sokszor hullámvasútként dobál a kiváló poénok, és a megrázó szembesülések között, ezzel is hangsúlyozva a film alapvetően dramatikus mivoltát.

Ezen a ponton szerintem fontos megérteni, hogy miért fontos férfiként elgondolkodnunk ezen a folyamaton Számos alkalommal a feminizmusban szövetséges politikai aktorok és gondolkodók felületesen állnak a probléma megoldásához. Nem elvitatva azt, hogy a kvóták és más nagyobb női reprezentációt elősegítő szabályozások képesek változásokat elérni, ezek csak ideiglenes megoldást kínálnak. Ha a problémák feloldásában gondolkodunk, akkor azt kell megértenünk, hogy sokkal mélyebbre kell ásnunk és kulturális téren kell változnunk. Az a fajta torzulás, amely a tárgyiasítás és a női sztereotípiákba való beszorítás által kialakul a pszichében egy olyan fajta szorongást eredményez, amely sok esetben az alapvető motivációt gátolja meg a részvételben. Amennyiben komolyan vesszük az ügyet, először nekünk férfiaknak magunkban is meg kell látnunk a problémát. A megoldás természetesen közel sem egyszerű, mert a generációkon keresztül öröklődő internalizált szorongás és az átadott traumák feloldása akár több nemzedéknyi időt venne igénybe, egy ideálissá váló világban is.


Barbie

Facebook

A film szintén kiválóan mutat rá arra, hogy a megoldás nem a szélsőséges eltolódásokban rejlik. Ahogy a patriarchátus dominanciája okozza a női nyomort, úgy a matriarchátus gondolata a férfiakat teszi kiszolgáltatott pozícióba. Nem nehéz belátni: akár a férfiak, akár a nők szorulnak be egy elnyomott szerepbe, az olyan szorongást vált ki, amely minden esetben társadalmi katasztrófákhoz vezet. A Barbie végkifejlete erre mutat rá: a Barbie-k által dominált rendszerben a Kenek érzik magukat feleslegesnek és pusztán egy kiegészítőnek, míg a patriarchatus rendszerének kiépülése után a Barbie-k kerülnek ugyanebbe a szerepbe. Ennek a feloldására ajánlanak megoldást a film készítői: a férfi és a nő ne egymáshoz képest határozza meg magát, hanem mindenkinek rá kell jönnie az önmagából adódó saját szerepére.

Alapvetően rég nem láthattunk olyan mainstream filmet, ami a Barbie-hoz hasonlóan építene releváns társadalomkritikát, és indítana közös gondolkodást. De nem minden úszik rózsaszín ködben az alkotással kapcsolatban.


Barbie

Facebook

Sajnos nem lehet nem észrevenni, hogy a film – nem elvitatva az alkotók gondolatainak fontosságát – egyfajta újrabrandelése a Mattel által forgalmazott játékoknak. A cég régóta küzd nehézségekkel az eladások terén, főként a Barbie játékok feminista kritikája miatt, mivel a termék káros testképpel próbál egyfajta mintát mutatni. Nem szabad csapdába esni, és naivan eltekinteni a szándéktól, amely finanszírozta a filmet: a kapitalizmus gépezete ugyanolyan veszélyt jelent, mint a szélsőséges patriarchális rendszereket támogató jobboldali politikai elitek. Nem meglepően persze az említett két tábor között jelentős átfedés van.

A feminizmus termékké alakítása és marketingeszközként való felhasználása magával hozza az üzleti érdekek és a reklámköltések célja szerinti átdefiniálást. Ennek példája a liberális politika, és a tőkeérdekek által kiküzdött kép, ahol a női egyenjogúság mércéje a cégek igazgatósági tanácsában való részvétel. Abban a világban, ahol nők tömegei szenvednek szexuális kizsákmányolástól, ahol tombol a menstruációs szegénység és ahol naponta több ezer nő hal meg a családon belüli erőszak áldozataként, egy perverz és torz merőeszköz a kapitalista kizsákmányolásban játszott vezető szerep mérteke. A rendszer fő célja, hogy önmagán belül tartsa a változásra törekvő energiákat és a már kialakult patriarchális struktúrákban adjon úgy szerepet a nőknek, hogy visszatartsa őket a kapitalista rendszerből adódó igazságtalanságok felszámolásától.


Barbie

Facebook

Az 1% feminizmusa az, amely a fókuszt a gondoskodó munkák bérharcáról, a láthatatlan munka megbecsüléséről, a testi önrendelkezés és reprodukciós jogok csorbításáról viszi el a hangsúlyt a céges kvóták és a gender diszfóriával elő személyekkel kapcsolatos szimbolikus vitákra. A 21. század feminizmusa a szimbolikus politikájával egy kontraszelektált elit médiahackjévé válik, amely nem szolgálja a 99% érdekeit.

A feminizmus – az én szemszögemből tekintve – legfontosabb része a nők kiszolgáltatottságának csökkentése, a férfiak által kialakított szabályok és intézmények felülvizsgálata. A mozgalmiság divattá alakítása, a fókusztémák elterelése míg, ha rövid tavon hasznos gondolatok ébresztésével is operál, hosszú távon óriási károkat okozhat a nők elleni igazságtalanságok felszámolásában.

Rutz Tamás
az LMP Országos Politikai Tanácsának elnökségi tagja

VÉLEMÉNY-VITA – Várjuk olvasóink gondolatait. Levelüket erre a címre küldjék: szerkesztoseg_KUKAC_debreciner_PONT_hu

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...