BEZÁR

Közösségi média

A spanyol jogtulajdonoson is múlik, kell-e jogdíjat fizetnie a magyar államnak a meghiúsult MotoGP-futamért – Formula.hu

Vis maiornak tekinti-e a Dorna Sports, hogy a háborúra hivatkozva a kormány felfüggesztette a pályaépítést?

Ahogy arról korábban többször is beszámoltunk, erősen kérdéses, hogy lesz-e, és ha igen, akkor mikortól MotoGP-futam Hajdúnánáson, egyelőre ugyanis a pályaépítést felfüggesztették, és az eredetileg 2023-ra, majd 2024-re tervezett első futam évekkel történő elcsúsztatásáról tárgyal kormány és a jogtulajdonos spanyol Dorna Sports.

MotoGP - Hajdúnánás

Facebook

Mivel a Dornával kötött szerződés alapján már 2023-ban is jogdíjat kell fizetnünk a spanyoloknak, a Formula.hu utánajárt, mi a helyzet az ezzel kapcsolatos kötelezettségeinkkel. Mint írják, a 2023-as futamért 9 millió eurót kellett volna fizetni, ami jelenlegi árfolyamon 3,56 milliárd forintnak felel meg, ez pedig minden évben 5 százalékkal emelkedik (összesen 10 évre szól a szerződés). A lap azt írja, a szerződés naptári évhez köti a jogdíjat.

Vis maior esetén nem kellene fizetni

A Formula.hu szerint nem egyértelmű, köteles-e fizetni a magyar szervező, mivel a kontraktus 34-es pontja kimondja, amennyiben vis maior körülmény miatt nem lehetséges a rendezés, akkor az adott évre érvényét veszíti a megállapodás, és egyik fél sem tartozik kártérítési felelősséggel. Nem evidens azonban, hogy pontosan mi tekinthető ilyen helyzetnek. A 35-ös pont mindenesetre kitér arra, hogy amennyiben a magyar fél a határidő lejártáig nem fizeti ki a jogdíjat, akkor a Dorna Sports eldöntheti, vis maiornak tekinti-e az ezt kiváltó eseményt, vagy felmondja a megállapodást, és követeli az aktuális évre szóló költségek megfizetését.

„A szűk két éve aláírt szerződés magyarán – bizonyos feltételek és keretek között ugyan, de – részben a Dorna értelmezésére bízza, hogy vis maiornak tekinti-e az adott körülményt vagy sem, amely miatt nem rendezhető meg a MotoGP Magyar Nagydíja. Márpedig az megközelítés kérdése, hogy vis maiornak értelmezi-e például a jogtulajdonos, hogy a kormányzati kommunikáció szerint a háború gazdasági okaira hivatkozva leállították (pontosabban egyelőre csak felfüggesztették) a pálya építését” – értékeli a helyzetet a szaklap.

További részleteket a Formula.hu cikkében olvashatnak.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...