BEZÁR

Közösségi média

AZ OLVASÓ ÍRJA

Elszállításra váró kivágott fák a Nagyerdőben

Levelet írt a Nyírerdőnek, választ is kapott rá hamar. Debreceni olvasónk fotóit és levélváltását láthatják alább – a nyilvánosságnak szánva küldte el a Debreciner szerkesztőségének.


Nagyerdő - fakivágás
Debrecen, Nagyerdő – 2022. augusztus 7.
Pákh Károly

Kedves Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet!

A mai napon (2022. augusztus 7.) fényképeztem ezeket a farakásokat a Nagyerdőn. Ilyen nagy mértékű hasznosítást ezen a természetvédelmi területen még nem láttunk, most legalább 6 helyszínen futottunk bele. Ez rendben van így szakmailag, ökológiai szempontból? Azért világos, hogy a fák nagy része lábon állt, nem korhadt, nem is van mind méteresbe fölvágva.

Köszönöm válaszukat.
Tisztelettel:
Pákh Károly


Nagyerdő - fakivágás

Pákh Károly

Tisztelt Pákh Károly!

Az észrevételében szereplő erdők a NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészetének vagyonkezelésében vannak. Az adott erdőrészletekre az Erdészet érvényes fakitermelési engedéllyel rendelkezik, melyet az erdészeti hatóság hagyott jóvá.
Az adott erdőrészletekben ET (egyéb) termelés lett végrehajtva, mely következtében a beteg, lábonszáradt faegyedek kerültek kitermelésre.
Az erdészet 10 éves terv alapján minden évben azonos mértékben hajtja végre a nevelővágásokat, egyéb termeléseket és a véghasználatokat. Ennek következtében törekedünk arra, hogy minden évben azonos legyen a fafaj és a terület megoszlás.

Üdvözlettel:
Bodonyi Gábor


Nagyerdő - fakivágás

Pákh Károly

Debreceni Erdészet (A Nyírerdő honlapján)

„A NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészete a Nyírség, a Hajdúság és a Berettyó-Körös-vidék erdészeti tájakon 9682 hektár területen gazdálkodik, amelyből 9015 hektár az erdő. A kezelt erdőkből Debrecen város közigazgatási területén 7742 hektár található, míg a többi terület huszonkilenc település határában elszórtan helyezkedik el. Az erdők több mint harmada helyi- vagy országos jelentőségű védett terület, illetve része a NATURA 2000 természetvédelmi hálózatnak. Például az erdészet kezelésébe tartoznak a Monostori-erdő, a debreceni Nagyerdő, a Hajdúsági Erdőspuszták és a Bihari-sík tájvédelmi körzet védett erdeinek nagy része.

Az erdészet területi elhelyezkedése és a termőhelyi adottságainak sokfélesége miatt változatos erdőgazdálkodási módszereket alkalmaz.

Az erdők faállományának negyedét a tölgy teszi ki, jellemző fafaj az akác, az erdeifenyő és a nemes nyár. Az erdészet évente 140 hektáron végez erdőfelújítást. A természetvédelmi területeken ezt a munkát kíméletes felújítási módszerekkel és elsősorban tölgymakk vetésével hajtják végre.”

Köszönjük a fotókat és a levelet! Másokat is biztatunk, ha van az olvasóink érdeklődésére számot tartó információjuk, javaslatuk, képük, videójuk, észrevételük, akkor osszák meg velünk, küldjék el ide: szerkesztoseg_KUKAC_debreciner_PONT_hu! A beküldők inkognitóját kérésükre tiszteletben tartjuk.

AZ OLVASÓ ÍRJA rovatunk további publikációi itt találhatók.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...