BEZÁR

Közösségi média

Találkozóhelyek a debreceni kulturális múltból, igyekezetek a jelenben

A debreceni kulturális élet jelenét és múltját idézték fel, mutatták be egy július eleji részvételi séta alkalmával.

Kulturális részvételi séta

TE

Az Alternatív Közösségek Egyesülete által szervezett eseményen az ikonikus debreceni kulturális és közművelődési intézmények bemutatása mellett nagy hangsúlyt kaptak a résztvevők személyes élményei, beszámolói is.

Kulturális részvételi séta

TE

A séta első állomása a Kölcsey Központ volt, ahol Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója mutatta be a helyszínt, leginkább a korábbi intézmény, a Kölcsey Ferenc Megyei és Városi Művelődési Központ és Ifjúsági Ház tevékenységére fókuszálva. A szórakozási lehetőségeket, táncterem, kamaramozi (amelyben a Vojtina Bábszínház is játszott), hírlapolvasó, valamint sokféle rendezvény- és próbaterem szolgáltatta. Mindezek mellett az épület közösségi terei folyamatosan helyet biztosítottak a debreceni kulturális kezdeményezéseknek is. A résztvevők közül többen kiemelték a korábbi Kölcsey közösségi funkcióját is, hiszen az épület találkozóhelyként is szolgált a kultúra iránt érdeklődő helyiek számára. Párhuzamot vonva a két intézmény között látható, hogy a Kölcsey Központ mai formájában kevéssé alkalmas közösségek fogadására és a debreceniek sem gondolnak rá már olyan közösségi térként, ahol a szabadidejüket hosszabb távon tölthetnék.

Kulturális részvételi séta

TE

A következő állomáson Áfra János, költő, szerkesztő mutatta be a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központot. Az intézmény törekszik arra, hogy világszínvonalú kulturális intézmény legyen, emellett az ország második legnagyobb kortárs és modern kiállítóterével is rendelkezik. A Modem indulásakor fontos feladat volt, hogy az épület kiállítóteret biztosítson, az ország egyik legnagyobb műgyűjteményének, a sok ezer műtárgyból álló, Antal-Lusztig-gyűjteménynek. Áfra János elmondta, bár az intézmény célja, hogy nyisson a helyi érdeklődők és művészek felé, még nem volt példa rá, hogy önálló, még élő, debreceni művésznek kiállítása lett volna itt, bár párban megvalósult már ilyen (Váczi Lilla vizuális művész kiállítása Piti Marcellel).

Kulturális részvételi séta

TE
Kulturális részvételi séta

TE

A harmadik állomás a DEMKI (Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház) volt, valamint az épületben helyt kapó Rocksuli. Balogh Miklós Péter, a Rocksuli vezetője elmondta, civilszervezetük jelenleg 33 éves, könnyűzenei oktatással foglalkoznak, leginkább fiatalokat megcélozva, de bármilyen korosztály számára nyitott a lehetőség. A Rocksuli célja a közösségi zeneoktatás, a zenei műveltség fejlesztése mellett, hogy olyan közösségi teret alakítsanak ki a fiatalok bevonásával, amelyet aztán ők maguk is szívesen használnak, így úgy alakítják a környezetet, hogy az órák előtt és után is alkalmas legyen erre. Az érdeklődőknek Balogh Miklós Péter két eseményt is ajánlott: szeptember második hetében tartják a Más-7 rendezvényt, ekkor főleg a Virágpiac környékén utcazenélnek majd a Rocksuli diákjai, szeptember elsején, vasárnap, pedig az Örömzene rendezvényen több mint 100 hangszeres egyszerre játszik 4 zeneszámot.

Kulturális részvételi séta

TE

A Kossuth utca 1. állomáson, Vajda Mária, a Déri Múzeum nyugalmazott muzeológus mutatta be az épületet és az intézményt. 1982-ben itt hozták létre a KISZ által működtetett Ifjúság Politikai Klubot, amely inkább fiatalokra és kevésbé a politikára koncentrált. Bemutatásában Vajda Mária az intézmény rendezvényei közül kiemelte, a legnagyobb élményt számára a 2006-tól megrendezett Betlehemes Találkozó jelentette, amely a városban egyedüliként felkerült az UNESCO „Jó Gyakorlatok Regisztere” listájára. A Betlehemes Találkozót a járványidőszak óta nem szervezték meg.

Kulturális részvételi séta

TE

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...