BEZÁR

Közösségi média

MÁSIK FŐVÁROS

Tavaszi ajánlatu(n)k

Bennünk, naiv állampolgárokban felmerül a kérdés, hogy amennyiben mindenütt kötelező a maszkviselés, akkor az intézkedés betartásához szükséges eszköz ára maradhat-e szabadpiaci.


koronavírus - maszk

Lia

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Amennyiben nem ilyen tragikus apropóból adódóan kerül rá sor, akár tanulságos, netán szórakoztató lehetne, mennyire otthonosan mozognak a debreceniek fejig maszkba öltözve a város legforgalmasabb pontjain. Hisz ahol nem volt rá helyi önkormányzati tiltás, ott – vagyis szinte minden közterületen – eddig békebeli módon, szabad szájjal kommunikálhattak a helyiek egymással. De a helyzet most minden, csak nem „szórakoztató”.

Mint ismert, a múlt héten jelentős szigorításokról döntött a kormány. A korlátozások között szerepel többek között a kötelező maszkhasználat – szabad téren is –, amelynek hatására a hírek szerint jelentősen megugrott az FFP2-es maszkok iránti kereslet. A Portfolio információi szerint a patikákban és online is alig-alig kapható a keresett termék, ahol pedig mégis fellelhető, ott jelentős áremelkedéssel kell számolnia annak, aki be akarja szerezni.

Majoros Péter ’Majka’ a Facebook-oldalán akadt ki egy maszkhirdetés miatt. „Vajon ezeket mennyire lehetne elküldeni a büdös pics.ba?” – írta a hirdetéshez, amely szerint 50 darab maszkot 79 199 forintért lehet megvenni. Akit természetesen nem a szóhasználata, hanem mondandója tartalmának okán idézünk. S a közösségi médiában korántsincs egyedül véleményével.

Bennünk, naiv állampolgárokban felmerül a kérdés, hogy amennyiben mindenütt kötelező a maszkviselés, akkor az intézkedés betartásához szükséges eszköz ára maradhat-e szabadpiaci. Értsd: megengedhető-e, hogy annyit kérjenek érte, amennyit nem szégyellnek. Avagy mivel kötelező a viselésük, úgy kellene kezelni a besorolásukat, mint például a kötelező védőoltásokat. Amelyek remélhetőleg még mindig ingyenesek. Természetesen egy pillanatig sem gondoltam, hogy a hétfőtől érvényes intézkedéssel párhuzamosan a debreceni utcasarkokon maszkokat fognak osztogatni az járókelőknek. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy a járvány második esztendejébe érve a magyar kormány ennyit tudott tenni azért, hogy a maszkokat valóban olcsón, értsd fillérekért be lehessen szerezni. Gyakorlatilag semennyit.


koronavírus

Nyikos Mónika

Természetesen pénz lett volna rá. Elég csak szőrmentén felidézve, hogy a világjárvány kezdete óta a kormány százmilliárdokat szavazott és előlegezett meg, s talán már ki is fizetett soha meg nem térülő, csak további kiadásokat termelő, egyenként több tízmilliárdos agyament projektekre. Viszont nem volt képes, talán nem is akarta, hisz nem lett volna lehetetlen, annyira letörni a maszkok piaci árát, hogy a szigorítás pénzügyi aspektusa most eszünkbe se’ jusson. Mondjuk, dömpingáron piacra dobni milliós tételben azokban az üzletláncokban, amelyekre a kabinetnek vagy szervezetileg, vagy személyes függőségek okán közvetlen befolyása van.

Tudjuk, átadtak néhány maszkgyártósort. Kár, hogy ezek esetében is porszem került az ünnepélyesen és nagy hírveréssel átadott gépezetekbe. Kiderült, mennyiért vették a sátoraljaújhelyi börtönben üzembe állított gyártósort. A berendezést 210 millió forintért vásárolták, miközben 50 millióért is volt a piacon hasonló – derül ki az RTL Híradó beszámolójából. Hadházy Ákos független képviselő derítette ki, hogy a sátoraljaújhelyi börtönben üzembe állított gyártósort 210 millió forintért vásárolták (ebben benne volt 1 tonna alapanyag ára is), miközben 50 millióért is volt a piacon olyan gép, amely havi 2 milliónál is több maszk gyártására képes. Korábban egy orvostechnikai termékeket forgalmazó cég vezetője bemutatta a tavasszal kapott 21 milliós ajánlatot ugyanarra a gépsorra – állítja továbbá a képviselő Facebook-bejegyzésében. (Idézi az index)

„Orbán Viktor tavasszal nézte meg a gépet, akkor azt a tájékoztatást kapta, hogy egy hónap alatt 2,8 millió darab maszk gyártására képes a berendezés. Később kiderült, hogy két hónap alatt összesen 800 ezer maszkot gyártottak vele. A Büntetés Végrehajtás Országos Parancsnoksága a képviselő kérdésére közölte, hogy félreértés történt, nem az új gép, hanem a börtönökben üzemelő összes (négy darab) gép kapacitása lehet 2 millió fölött.”

Azonban van tovább is. „Havi 2,8 millió maszk helyett, szeptemberben már csak 4600 maszkot gyártott az a kínai gépsor, aminek beüzemelést személyesen tekintette meg a sátoraljaújhelyi börtönben még áprilisban Orbán Viktor. A látogatásról annak idején videó is készült, ebben többször elhangzik, hogy a gép havi 2,8 millió védőeszközt fog készíteni.”

„A büntetés-végrehajtás beismerte, hogy nemcsak Sátoraljaújhelyen, hanem Kiskunhalason is vannak kínai maszkgyártó csodamasinák, rögtön kettő is. Ugyan ezek sem tudnak a propaganda által ígért havi 2,8 millió darab közelébe sem jutni, de a sátoraljaújhelyi csoda havi max. 450 ezres kapacitáshoz, legújabban pedig néhány ezres szinthez képest szinte szárnyalnak (havi 8-900 ezer darab). A lényeg azonban az áruk. Míg az Orbán által megtekintett sátoraljaújhelyi gép 210 millióba került, addig a kiskunhalasi (kétszer akkora kapacitású) gépekért 46 milliót fizetett a BVOP. Az árat egyébként nem írták bele a nekem megküldött válaszba, hanem a honlapjukon eldugva akadtam rá.”

A börtönbe került gyártósorok mellett avattak civil maszkgyártó berendezéseket is, de ezeknek sem volt összességében semmilyen árletörő hatása. Talán azért, mert a textíliák azonnal az egészségügyi intézményekbe kerültek, s nem a lakossági piacra. Az állam enyhén szólva kérdéseket felvető kifizetései és a gépek „alulteljesítménye” mellett félrevezethető tényező lehet, hogy a fenti gépek egyszer használatos maszkokat gyártanak. Annyit, amennyit. S nem a polgároknak ajánlott, összehasonlíthatatlanul jobb szűrőképességgel rendelkező FFP 2-es maszkokat. Másik nevén a KN95-ös maszkokról van szó. Ez az a hatékonysági mutató, amelyet az Egészségügyi Világszervezet minimális szintnek tart a koronavírus darabok 95 százalékos szűréséhez. Tehát az lenne a szerencsés, ha nálunk is minél többen ezt használnák. Például Ausztriában, Szlovákiában, valamint Csehországban a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban már kötelező az FFP2-es maszk.

„Az FFP2-es típus sokkal jobban szűr, mint a sima sebészeti maszkok vagy a kendők. Az FFP2-es maszkok esetében a problémát az jelentheti, hogy fertőtlenítésük nem egyszerű, az újbóli használatot pedig nem ajánlják. Ez sok helyen készlethiányhoz vezethet.” (24.hu) Mondhatjuk, hogy ennek viselése is csupán egy alkalomra ajánlott, ez a hivatalos besorolásuk, bár ezt több csomagolásán nem tüntetik fel. Ehhez képest viszont eszméletlen az áruk. Vasárnapi, tehát már a bejelentés utáni internetes ajánlatok mindenesetre néhány száz forinttól nagyjából ezerig kínálták darabját. Utóbbi egyébként akkor is szokásos árnak számított, amikor nem volt ekkora vészhelyzet. Némileg csökkentheti a költségeket, hogy akad egészségügyi szakoldal, amely addig alkalmasnak tartja többszöri használatukat, ameddig szűrőképességüket megőrzik. Viszont szakszerű fertőtlenítésük egyes források szerint meglehetősen bonyolult és időigényes.


Koronavírus – Debrecen – 2020. március 31.-április 1.

NT

Jó, hogy az optimizmus a több millió beoltott magyar állampolgár újabb és újabb vizionálásához cseppet sem csorbult. „A terv szerint, amiből dolgozunk, 2,5 millió ember lesz beoltva Magyarországon április elejére, május elejére több mint 4,5 millió, és utána a 7 és 8 milliós számot is elérjük – ha regisztrálnak elegen, és kérik a vakcinát”- hangsúlyozta szombaton Orbán Viktor, miniszterelnök.

Ez pedig, már amennyiben teljesül, bizonyára a maszkok árára is jótékony hatással lesz. Addig viszont akár: „Herpácsi Gábor, a Profibarkacs.hu tulajdonos–ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szájmaszkok normál darabára 300-500 forint, de még a legdrágábbak sem mentek 1000 forint fölé. Most, a koronavírus okozta járvány miatt 2000, sőt akár 12 000 forintot is elkérhetnek egyetlen darabért.” (nlc.hu/ezvan)

Természetesen akadnak olyan vélemények, amelyek szerint inkább a fogyasztói ár hullámzására számíthatunk. Vagyis az áremelkedés után csökkenés jöhet. Az szintén jótékonyan hathat, ha az állam hatósági árat vezetne be rá. De még ez esetben is annak a debreceni családnak, amely tagjainak ebben a két hétben tömegközlekedési eszközön kell munkába járniuk, s betartják, hogy a megbízhatónak tekinthető KN95-öst csupán egyszer használhatják, annak a családnak anyagilag is – s nemcsak a fertőzésveszély okán – nagyon megterhelő lehet ez a két vagy akárhány hét.

De ez esetben valóban azt kell mondanunk, hogy tényleg ez a legkevesebb. A legkisebb megfizetendő ár. Főleg az esetben akkor lesz másodlagos szempont, hogy mennyiért vettük a maszkokat, ha a mostani szigorítások eredménnyel megakasztják a járvány harmadik hullámának pusztítását. Ha – talán – nem kényszerülünk a drága maszkoknál sokkal súlyosabb árat fizetni az előttünk álló válságos napok alatt.

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!


koronavírus - maszk

debreciner.hu

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...