BEZÁR

Közösségi média

MÁSIK FŐVÁROS

Pará(z)s paragrafus

A kormány immár a saját igényei szerint létrehozott szerveinek, intézményeinek jogait is egy pillanat alatt elsöpörheti.


Szijjártó Péter

Facebook

A tanárok mintegy ötöde kapta el eddig a koronavírust, aki elkapta, annak viszont – Kásler Miklós ígérete ellenére – csak a 19 százaléka kapott teljes bért a betegsége idejére.

A fenti adatot azért is idéztem, mert tükrözi, hogy a korábbi ígéretek még hazánkban sem merülnek feledésbe. Akkor sem, ha a sértetteknek, kárvallottaknak általában nincs kellő érdekérvényesítő ereje (kinek van ma a kormánnyal szemben?), hogy jogaiknak érvényt szerezzenek. Bár az ígéret természetesen ez esetben is marad szép szó. S ugyanez a helyzet azokkal az ígéretekkel, most hozott intézkedések jótékonynak vizionált hatásaival, amelyek ma vagy konkrétabban a múlt héten születtek. Mert mindig lesznek, akik emlékezni fognak rájuk. Legalábbis nagyon reméljük.

S a valóság elől nincs menekvés. Mint ahogyan az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) sem volt az elől, hogy az érdemi döntéseket tekintve lapátra tegyék, mint legfőbb hatóságot. „Ma életbe lépett a tegnap megjelent kormányrendelet, amely Magyarországot kiírja a fejlett nyugati kultúrák közül. Ez a jogszabály immár lehetővé teszi, hogy a Kormány saját hatáskörben, szakemberek bevonása nélkül hozhasson be az országba bármiféle gyógyszert, vagy oltóanyagot, amely alkalmas a koronavírus járvány megfékezésére, megkerülve az OGYÉI szakmai stábját. Akkor is, ha ez egyetlen uniós vagy az EGT országokban sem kapott engedélyt. Pusztán annak a ténynek kell megfelelnie, hogy a világ három országában ezt már használták, ebből a három országból egy az minimum európai uniós tagjelölt állam (tehát nem tag), és egymillió emberen már alkalmazták is. Ez utóbbit a külügyminiszter fogja ellenőrizni. Ahogyan nem szükséges semmiféle tudományos bizonyíték sem a gyógyszer/oltóanyag hatékonyságának, biztonságának alátámasztására, azt az OGYÉI a kérelem alapján engedélyezi.” (Kunetz Zsombor)


koronavírus - Kína

Tény, ezt a passzust egy szakértő jegyzi, de kevés mondata kivételével gyakorlatilag a kormányrendeletet értelmezi és közérthető nyelvezetre fordítja. Másrészt amennyiben a kormány, vagy a kabinetet kiszolgáló hivatalviselők Facebookon megjelent véleményét hivatalos állásfoglalás gyanánt idézik, úgy, gondolom, a tényeken alapuló szakértői véleménynyilvánítás joga szintén megilleti azt, aki érdemi ismeretit osztja meg. Egyébiránt konkrétan egyetlen gyógyanyagot sem említ, hanem egy nagyon sokak szerint kritizálható, nagy hirtelen bevezetett eljárást bírál. A rendelet további olvasata az lehet, hogy az állam (kormány) immár és a továbbiakban még a saját igényei szerint létrehozott szerveinek, intézményeinek jogait is egy pillanat alatt elsöpörheti.

Merthogy annak idején így indult: a „28/2015. (II. 25.) Korm. rendelet értelmében 2015. március 1-jétől az újonnan felállított Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) látja el a gyógyszerészeti államigazgatási feladatokat, valamint egyes feladatok tekintetében egészségügyi államigazgatási szervként is kijelölték.” „Egyebek mellett „Az OGYÉI ellátja a gyógyszer-felügyeleti hatósági, piacfelügyeleti hatósági, egészségügyi géntechnológiai hatósági, továbbá, adatgyűjtési, elemzési, értékelési, kutatási, szakértői és szakmai módszertani támogatási feladatokat.” (ogyei.gov.hu)

Hát most már nem látja el. Illetve a látszatot fenntartandó, igen. Kivéve azokat az eseteket, amikor a kormány másképpen gondolja. S alighanem ezek lennének a legfontosabbak. Nem a szervezet védelmében írom, hisz mostanában egyébként is erőteljes politikai nyomásra ügyködött. Amint az az egyes döntéseit ellenző meghívott szakértők beszámolóiból és az intézet legutóbbi intézkedéseiből kiderült. Ugyanakkor hosszú hónapok során végig arról nyugtattak bennünket, hogy csakis a szakhatóságok által alaposan ellenőrzött oltóanyagok kerülhetnek forgalomba hazánkban.


koronavírus

Az első időkben még nemzetközi szervezet, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálatát és engedélyezését is megemlítették, aztán már leginkább csak a magyart. Vakcinaügyekben mindebből mára maradt gyakorlatilag egyetlen személy, aki dönthet.

S az elmúlt hét tele volt ilyen és ehhez hasonló, minimum ellentmondásos, némely esetben parancsszerű ügyekkel, döntésekkel. A kormány 19/2021. (I. 28.) rendelete a legnagyobb visszhangot keltő eset kapcsán szó szerint így fogalmaz: „Az (1) bekezdés alapján abban esetben kerülhet sor az engedély kiadására, ha a gyógyszert legalább egymillió személynél már alkalmazták. Ezen feltétel teljesülését a külpolitikáért felelős miniszter állapítja meg. (3) A gyógyszerészeti államigazgatási szerv az (1) és (2) bekezdés szerinti engedélyt az adott államban kiadott engedély alapulvételével vagy annak elismerése útján is kiadhatja.”

Ezekkel kapcsolatban azért minimum annyi megjegyzésre érdemes, hogy a rendeletben egy árva hang sincs arról, hogy vajon a külföldön beoltott páciensek túlnyomó többsége megszerezte-e azt a kellő védettséget a kór ellen, amely az egész „oltakozás” lényege és nemcsak a legfontosabb, de egyetlen érdemi célja bármelyik országban. Szerintem hasznos lett volna, nemcsak azt belefoglalni, hogy „a koronavírus feltételezett vagy igazolt terjedésének megakadályozása érdekében”, hanem például valami olyasmit, mégpedig kellő hangsúllyal, hogy „a magyar polgárok életének, egészségének vizsgálati adatokkal alátámasztottan prognosztizált megvédése érdekében”.

Ez ugyan rizikósabb vállalás, hisz nemcsak a járvány megállítását, hanem ésszerű kereteken belül az egyes, oltást vállaló honpolgár állapota iránti felelősséget ugyancsak magában foglalja. Ám remélhetőleg a kabinetnek sem más, mint a magyar állampolgároknak a súlyos betegséggel szembeni bizalomra épülő valós biztonságának, védettségének elérése a célja azzal, hogy az engedélyezést, és az esetleges újabb vakcinák beszerzésének felelősségét immár „jogszabályszerűen” magára vállalta.


koronavírus

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

KÖSZÖNJÜK a támogatását azoknak, akik segítették a munkánkat 2019-ben és 2020-ban! Számítunk rájuk és másokra is 2021-ben, hiszen együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert 2021-ben! Köszönjük!


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...