BEZÁR

Közösségi média

Így dolgoznak az MSZP és a Momentum debreceni képviselői a veszélyhelyzet idején

Madarasi István karitatív szervezői munkával, Mándi László és Szabó Bence pedig a város vezetőivel való levelezéssel igyekezett ellátni a választók képviseletét. A DK három képviselőjét is megkérdeztük, de egyikük sem válaszolt a leveleinkre.


Debrecen  - Városháza

NT

A 2020. november 4-én kihirdetett veszélyhelyzet miatt október 22-e óta nem ülésezett Debrecen közgyűlése. Mivel a polgármester a különleges jogrend idején egyedül hozza meg a döntéseit, joggal vetődhet fel a kérdés, hogy milyen eszközökkel gyakorolhatják munkájukat az ellenzéki pártok képviselői. Mivel testületi ülésen már hónapok óta nem tudják megmutatni magukat, a Debreciner megkérdezte mindegyik politikust, hogy ebben a helyzetben hogyan képviselték a választóik érdekeit. A megkeresésünkre Madarasi István (MSZP), valamint Szabó Bence (Momentum) válaszolt a saját és párttársa, Mándi László nevében. A Demokratikus Koalíciótól sem Gulácsi Anna Ilona, sem Jánki József, sem Vaszkó Imre nem reagált a levelünkre.


Debreceni közgyűlés - 2020. szeptember 24.
Madarasi István
Koppányi Szabolcs

Madarasi István a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy november 20. és december 18. között összesen 6 alkalommal kapott polgármesteri előterjesztéseket véleményezésre. Ezek között több olyan is volt, amelynek az előzetes vitáját már valamelyik korábbi közgyűlésen lefolytatták, most pedig megszülettek a végleges döntésről szóló előterjesztések. Az MSZP-s politikus elmondása szerint ilyen volt a településfejlesztési koncepció, a Vojtina Bábszínház igazgatói kinevezése és az intermodális központtal kapcsolatos előterjesztés is. Egyes javaslatok technikai jellegűek voltak, például a helyi közlekedésre vonatkozó országos rendelet „átültetése”. Madarasi a Debrecinernek arról is beszámolt, hogy többször egyeztetett ezekről a polgármesteri hivatal dolgozóival, ahogyan azt normális munkamenetben is szokta. „Külön jeleztem a pandémiás helyzettel kapcsolatos intézkedések meghozatalának időszerűségét” – írta a képviselő. A fentieken kívül több alkalommal is személyesen járt el olyan lakossági megkeresések alapján, mint telekviták, birtokháborítások, telekalakítási gondok, valamint a szociális- és egészségügyi problémák.

Szabó Bence a szerkesztőségünknek küldött levelében arról számolt be, hogy habár Papp László (Fidesz) polgármester a döntései előtt írásban kikéri a képviselők véleményét, ezt lehetetlenül rövid határidők megszabásával teszi: előfordul, hogy egy péntek délután küldött több száz oldalas csomagot hétfő délig kell véleményezniük. A 2020. tavaszi veszélyhelyzetben úgy tapasztalták, hogy a visszajelzéseikre, módosítási javaslataikra nem kapnak érdemi választ, az előre megküldött „döntési záradékot” a polgármester nem módosítja. Éppen ezért ezt a fajta véleményezést a jelenlegi különleges jogrend idején már nem folytatták.

Mindkét párt máshogy politizált az elmúlt hónapokban

A legtöbb elfoglaltságot Madarasi Istvánnak nem az előterjesztésekhez köthető háttérmunka, hanem a karitatív munkával kapcsolatos szervezések, találkozók jelentették. „Mivel saját munkahelyemen is sok időt töltök, ezért inkább késő délután vagy hétvégén tudtam jelen lenni az MSZP által szervezett ajándékcsomagok, tartós élelmiszerek összegyűjtésében” – írta a politikus, hozzátéve, hogy nagyon sokat köszönhet a párt aktivistáinak és a munkatársainak, akikkel így néhány boldog pillanatot tudtak teremteni ebben a nehéz helyzetben.


Debreceni közgyűlés – 2020. augusztus 27.
Szabó Bence
Koppányi Szabolcs

Szabó Bence is igyekezett leszögezni, hogy a közgyűlésen túl is vannak eszközeik a választópolgárok képviseletére: október 22. óta is élénken leveleznek a választókkal, valamint a város vezetőivel. A Momentum politikusa példaként felhozta, hogy kérdést tett fel Szekeres Antal jegyzőnek a pallagi fakivágási üggyel kapcsolatban, amelyre azonban nem kapott választ. Mándi László több alkalommal is érdeklődött Széles Diána (Fidesz) alpolgármestertől a debreceni segélyalap felhasználásáról, így tudták meg például, hogy az összegyűlt 138 millió forintból csak 21,8 millió forint jutott el a rászorulókhoz, míg 32 millió forintot önkormányzati intézmények eszközbeszerzéseire költöttek. „Ezzel a felhasználási aránnyal a Momentum semmiképpen nem tud egyet érteni, erre levélben hívtuk fel Széles Diána figyelmét, és érdeklődtünk ezzel kapcsolatos véleményéről. A november 26-án érkezett válaszban az alpolgármester kiállt a város gyakorlata mellett” – közölte Szabó a Debrecinerrel. (A segélyalap költéseiről írt részletes anyagunkat itt olvashatják.)


Debreceni közgyűlés - 2020. október 22.
Mándi László
Koppányi Szabolcs

Szabó még novemberben érdeklődött a jegyzőnél azzal kapcsolatban, hogy tudomásuk szerint az önkormányzati dolgozóknak nem engedélyezik az otthonról történő munkavégzést. Válaszában Szekeres Antal cáfolta az értesülésüket. Mándi László eközben szintén a jegyzőnél érdeklődött a Civaquával kapcsolatos előterjesztésükről: Szekeres ígérete szerint az első tavaszi közgyűlésen tárgyalhatják ezt.

Több más téma mellett Szabó beszámolt nekünk még egy érdekes levélváltásról, amelyet Szekeres Antallal folytattak. Megkérdezték, hogy milyen határidővel kötelesek válaszolni a város vezetői a nekik címzett levelekre. A válaszból kiderült, hogy egyáltalán nem kötelesek erre, csak a közgyűlésen feltett kérdésekre kell felelniük. „A Momentum véleménye szerint ez esetben nem a törvény betűjét, hanem szellemét kellene betartania a polgármesternek és alpolgármestereinek, hiszen nem a tegnapi Loki-meccs eredményéről, hanem minden debrecenit érintő témákról szoktuk kérdezni őket. Ha például 2020 elején Balázs Ákos alpolgármester válaszolt volna a Civaqua ügyében neki írt levelünkre, akkor most írásos bizonyítékunk lenne arra, amit csak szóban volt hajlandó közölni velünk: a Civaqua túl drága, és kérdése egyelőre nincs napirenden” – magyarázta Szabó Bence.

Amennyiben a DK képviselői közül valaki érdemben reagál a nekik is feltett kérdéseinkre, cikkünket frissítjük.

KÖSZÖNJÜK a támogatását azoknak, akik segítették a munkánkat 2019-ben és 2020-ban! Számítunk rájuk és másokra is 2021-ben, hiszen együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert 2021-ben! Köszönjük!


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...