A NER világából vethettek szemet a cívisváros ékkövére – Magyar Hang

Miközben a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Kisfaludy-pályázatán boldog-boldogtalan – köztük politikusok és családjaik – is közpénzmilliókhoz jutottak, a patinás debreceni Aranybika szállodát feltűnően kerülte az állami pénzeső. Így továbbra is bizonytalan, mikor újulhat meg a város főterének emblematikus épülete. Figyelemre méltó viszont, hogy eközben a hotel mögött magánberuházásban éppen MTÜ-s pénz felhasználásával épül négycsillagos, elegáns szálloda – írja a Magyar Hang.

Magyar Hang

hang.hu

Az 1915-ben Hajós Alfréd tervei alapján eklektikus stílusban készült – majd 1976-ban új szárnnyal bővített – Aranybika Debrecen egyik jelképe. Ezért is kavart nagy port 2009-ben az akkori tulajdonos Cívis Hotels Zrt. csődje, évekig nem lehetett tudni, mi lesz a közel 200 szobás épület sorsa. A szálló már ekkor sem a régi pompájában tündökölt, a csőd-, majd a felszámolási eljárás évekig tartott. Nem sokkal később hangzott el Matolcsy György – már mint nemzetgazdasági miniszter – szájából az Országgyűlésben, hogy az Aranybika az egész nemzet jelképe, amelynek sorsát a kormány figyelemmel kíséri, és az új tulajdonos majd számíthat az Új Széchenyi fejlesztési terv turizmusfejlesztési forrásaira. A szállodáért a felszámoló kezdetben 2,1 milliárd forintot kért, a jelenlegi tulajdonos, Boros József ennek az összegnek a feléért vásárolta meg 2013-ban – emlékeztet rá a Magyar Hang.

A város egyik legtehetősebb embereként ismert Boros – aki vállalkozóvá válása előtt maga is dolgozott felszolgálóként a hotelben – azt tervezte, hogy már a megnyitás századik évfordulójára, 2015-re régi fényében tündökölhet az Aranybika, a hatmilliárdosra becsült felújításhoz állami, uniós támogatás felhasználásával is számolt. Az épület megvásárlása után Pajna Zoltán (Fidesz–KDNP) akkori alpolgármesterrel közös sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a régi szárnyat üzletemberek fogadására, míg az új szárnyat családi, ifjúsági szállásnak tervezte átalakítani. Még arra is voltak tervek, hogy az új szárnyat lebontják, vagy legalább a régi szárnyhoz illeszkedő homlokzatot kap. A nagy ívű elképzelésekből azonban máig sem lett semmi.

A Magyar Turisztikai Ügynökség nagy szálláshelyeknek szóló pályázatán ugyanakkor akadtak debreceni befutók. Az önkormányzat tulajdonában álló Debreceni Gyógyfürdő Kft. 4,4 milliárd forinthoz jutott egy négycsillagos szálloda építésére (ez működteti a szintén belvárosi Hotel Líceumot és az új szuperstrand melletti Aquaticum hotelt is). Ezenkívül a budapesti székhelyű Tetrecen Kft. Smart Life Hotel Debrecen fantázianevű belvárosi projektje is behúzott egy 3,7 milliárdos támogatást. Ez azonban nem minden: az Aranybika mögötti Bajcsy-Zsilinszky utcában – mintegy száz méterre a szállótól – a debreceni Szinorg Universal Vagyonkezelő Zrt. cégcsoportjához tartozó Bajcsy Invest Kft. 3,5 milliárd forint támogatást kapott egy négycsillagos szálló építésére. A cég honlapján szereplő információk szerint a területet már előkészítették, az ott állt házakat elbontották, az állami támogatást a helyszínen tábla is hirdeti. Figyelemre méltó, hogy az Aranybikához hasonlóan ezzel a hotellel is az üzletembereket célozzák meg. Továbbá az ötcsillagos Hotel Divinus is kapott 360 milliót fejlesztésre.

További részletek a Magyar Hang cikkében olvashatók.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!