BEZÁR

Közösségi média

Nyáréjszakák a debreceni vigalmi negyedben – Jogosak-e a lakossági panaszok?

1,1 millió forintért árulná el a debreceni rendőrség, hogy idén nyáron mennyit bírságolt a Hal köz környékén. A Debreceni Közterület Felügyelet június és július folyamán napközben minden nap, de éjjel csak egyetlen alkalommal járt a területen. Az önkormányzati képviselő nem válaszolt a kérdéseinkre.


vigalmi negyed

Polgár Tóth Tamás

Még nyáron kereste meg a Debreciner szerkesztőségét egy olvasónk amiatt, hogy Debrecennek a Nagyerdei körúttól a Petőfi térig terjedő városrészeiben, az egyes villamosvonal mentén, ahol vendéglátóhelyek számára hosszabb nyitva tartás engedélyezett, éjjelente – elsősorban hétvégi napokon – a környéken lakók nyugalmát komolyan megzavaró vizuális- és hanghatások, továbbá köztisztasági problémák kísérik az szórakozóhelyek működését, s különösen érvényes ez a belvárosi Hal közben és környékén.

Olvasónk jelzését követően augusztus folyamán több alkalommal is belevetettük magunkat a debreceni belvárosi éjszakába a vigalmi negyedként emlegetett területen, a Piac utca, a Bajcsy-Zsilinszky utca, a Tisza István utca és a Széchenyi utca által határolt részen.

A zsúfoltság gondot okozhatna a mentőknek vagy a tűzoltóknak

A terület éjszakai bejárásakor egy dolog azonnal feltűnt számunkra: a zsúfoltság. Egyrészt egy forgalmasabb este folyamatosan sok százan tartózkodnak a város eme szűk területén, ami különösen az új típusú koronavírus terjedése szempontjából akár aggasztó is lehet, gazdasági szempontból pedig nyilván épp az ellenkezője. Másrészt nem csak a mulatozók, hanem az egymással szemben elhelyezkedő vendéglátóhelyek között sincsenek nagy távolságok, olyannyira, hogy sok helyen, főként a Simonffy utcának a Piac utcát és a Hal közt összekötő részén a rögzített asztalok, kiépített teraszok miatt egy tűzoltó vagy egy mentőautó egészen biztosan csak nagy nehézségek árán tudna keresztülhaladni.


vigalmi negyed

Polgár Tóth Tamás

Ott jártunkkor a terület nagy részén egyébként kulturált szórakozás folyt, s habár arról nem voltunk meggyőződve, hogy az egyik bulihely előtt gyülekező több száz fiatal közül mindenki betöltötte-e már a tizennyolcat, komoly kihágásokat a vendéglátósok részéről nem tapasztaltunk. Egy kidobóval szóba elegyedve megtudtuk, hogy a nyár második felére sokat javult a környék közbiztonsága, de korábban a verekedések sem voltak ritkák a Hal közben. A tömegtől kissé távolabb, a Piac utcán ugyanezen a péntek estén, kevéssel éjfél előtt több padon láttunk alvó embereket, akik esetében megfogalmazódhatott a gyanú, hogy bódulatukat valamilyen kábítószer okozta. Ezt a néhány nem elhanyagolható jelenséget leszámítva további kirívó, az ott lakókat joggal zavaró eseteket mi nem tapasztaltunk.


vigalmi negyed

Polgár Tóth Tamás

A Debreceni Közterület Felügyelet 2 hónap alatt egyszer ellenőrzött éjjel, de ők egyébként sem büntethetnek

A debreceni vigalmi negyed, így az általunk vizsgált terület rendjét is a közterület használatáról szóló 39/2018. (X.25.) önkormányzati rendelet szabályozza. Megkérdeztük az éjszakai életben tapasztalható esetleges anomáliákról a rendelet alapján közterület-hasznosításra jogosult szervet, a Debreceni Közterület Felügyeletet is. A tájékoztatásuk szerint a vendéglátóhelyeknek különböző dokumentumokra van szüksége, amelyek lehetővé teszik a közterületen történő működésüket. Ezek a közútkezelői és a polgármesteri hozzájárulások, továbbá a főépítészi támogatói állásfoglalás.

Megkérdeztük a Debreceni Közterület Felügyeletet, hogy június és július hónapokban végeztek-e ellenőrzéseket az érintett területen 22 és 6 óra között. A válaszukból kiderült, hogy habár 8 és 21 óra között minden nap járják a belvárost, a két nyári hónap folyamán mindössze egyetlen éjjel: július 25-én 20 órától 26-án 4 óráig végeztek ellenőrzést, akkor a vendéglátóhelyek részéről nem tapasztalták a rendelet megsértését. „(A közterület-felügyelők) az ellenőrzés során a közterületeken kialakított teraszok méretét, a nyitvatartási idők betartását, valamint a közterületen történő jogsértéseket ellenőrzik” – tájékoztatott a Debreceni Közterület Felügyelet. Megjegyezték ugyanakkor, hogy a polgármesteri hivatal igazgatási osztálya 2020. július 17-én 22:15 órától végzett ellenőrzése során több vendéglátóegység teraszán is zajforrásokat tapasztalt, ezért felszólította ezek tulajdonosait a jogsértés megszüntetésére.


vigalmi negyed

Polgár Tóth Tamás

A Debreceni Közterület Felügyelet válaszából az is kiderült, hogy ők az önkormányzati rendeletet be nem tartó vendéglátósokkal szemben nem intézkedhetnek. „A közterület-felügyelőknek a területen csak ellenőrzési jogköre van, ami azt jelenti, hogy ha a helyszíni-ellenőrzés során a vendéglátó-ipari teraszokat üzemeltető személy vagy gazdálkodó szervezet a kiadott engedélyekben foglaltaknak nem tesz eleget, akkor felszólítják, hogy a közterület-hasznosítási szerződésben, illetve a közútkezelői és polgármesteri hozzájárulásban foglaltakat tartsa be, ha ez nem vezet eredményre, kérik Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Városüzemeltetési, illetve Vagyonkezelési Osztályát, hogy a kiadott közútkezelői és polgármesteri hozzájárulásokat vonja vissza, amely a közterület-hasznosítási szerződés megszüntetését eredményezheti” – magyarázta a Debreceni Közterület Felügyelet.

Az infotörvényre hivatkozva több mint 1 millió forintot kér a rendőrség

Miután sikerült kiderítenünk, hogy a vendéglátóhelyek már kaptak felszólításokat, szeptember elején megkérdeztük a Debreceni Rendőrkapitányságot arról, hogy ők hány esetben intézkedtek az érintett területen a nyár folyamán a 22 és 6 óra közötti idősávban. Azért ezt az időintervallumot jelöltük meg, mert valószínűsítettük, hogy az ebben az időszakban végzett intézkedések többsége összefüggésben lehet a szórakozóhelyek működésével és a mulatozókkal. Érdeklődtünk továbbá afelől is, hogy mennyi az általuk kiszabott bírságok összege. Szeptember 10-én küldött levelében Uzonyi Attila rendőrezredes, kapitányságvezető arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy – mivel a statisztikai rendszerük ilyen típusú keresést nem tesz lehetővé – a kérdésünkre csak akkor tudnak válaszolni, ha egyesével átvizsgálják a három hónap alatt Debrecenben végrehajtott valamennyi, egészen pontosan 9770 intézkedés iratait. Ez a rendőrkapitány szerint 325 munkaórát venne igénybe, az infotörvényre hivatkozva ezért 1 095 152 forintot kellene fizetnünk. Ennyiért árulnák el, hogy hányszor intézkedtek és mennyi büntetést szabtak ki a szabálysértőkre.

A képviselő nem válaszolt a levelünkre

A témával kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a választókerület egyéni önkormányzati képviselőjének, Orosz Ibolya Auréliának (Fidesz), azonban levelünkre több mint egy hét elteltével sem válaszolt. Kíváncsiak voltunk (és vagyunk) arra, hogy a képviselőt keresték-e a lakók az általuk tapasztalt kellemetlenségekkel, illetve afelől is érdeklődtünk a fideszes politikustól, hogy tett-e bármilyen lépést, volt-e már bármilyen javaslata azért, hogy a lakók és a vendéglátósok érdekei is a lehető legkevésbé sérüljenek Debrecen egyik legforgalmasabb szórakozónegyedében.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...