BEZÁR

Közösségi média

800

Voltak, akik előbbre jártak a koruknál – Az emberi jogokról kicsit másképp! (Bevezető)

Igen kevés ember él a Földön, aki nekidurálja magát, és elmondja mind a 30 emberi jogot hiba nélkül.

Mottó: „Tedd azt, amit a szíved mélyén helyesnek érzel – mert úgyis bírálat fog érni. Ha megteszed, ha nem, hibáztatni fognak.” – Eleanor Roosevelt

Ne gondoljuk, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata csak úgy lett. Tény, hogy volt egy világháború: 40-50, sőt 70 millió áldozatról is szóltak a hírek. Ez az emberpusztítás teremtett igényt arra, hogy egyszer valaki ugyan foglalja már össze, hogy mik az ember, mint a teremtés koronájának jogai.

Végül az ENSZ égisze alatt működő Emberi Jogok Bizottságának elnökeként Eleanor Roosevelt játszotta a legnagyobb szerepet annak az 1948-as, a szabadságjogokat meghatározó okiratnak az összeállításában, amelyre mindig is az ő műveként fognak tekinteni. (Persze John Peters Humphrey kanadai jogász és emberjogi aktivista, René Cassin francia író, Charles Malik libanoni diplomata, vagy P.C. Chang kínai professzor nélkül a nyilatkozat ma nem úgy nézne ki, mint ahogy kinéz. Kelletek hozzá, együtt alkották meg.)


Horváth Ferenc

No de lehet, hogy ez nem is olyan érdekes, csak ugye a történelmi hűség és ilyenek… Hallottak már a Kürosz-hengerről (Kr. e. 539) vagy Nagy Küroszról. Nem, mi? Pedig valahol, ott kezdődött valami. A pali elfoglalta Babilont, majd bejelentette, hogy minden rabszolga szabadon elmehet, ahová csak akar. Képes volt azt mondani, hogy az emberek szabadon választhatnak vallást, függetlenül attól, hogy milyen csoporthoz tartoznak. Persze az is lehet, hogy csak nem akart annyi rabszolgát etetni… Ki tudja már azt. Mindenesetre felvésetett egy-két dolgot egy kőhengerre, ami azt mindenképpen igazolja, hogy volt valaki, aki előbbre járt a koránál.


Horváth Ferenc

Innen már pörögtek az események. Ugyan nem gyorsan, de pörögtek. Rómában például megfigyelték, hogy az emberek természetszerűen követtek bizonyos törvényszerűségeket, még ha nem is mondták nekik. (Kr. e. 27.), és ezt elnevezték természetjognak. Persze egy „húderómai” arisztokrata simán keresztbe verte egy ujjmozdulatával a törvényszerűt, és az, aki hitt a természetjogban, már keresztre is volt feszítve.


Horváth Ferenc

Aztán a sok elnyomott rájött, hogy egyénileg elég nehéz bármit is elérni a hatalommal rendelkezőkkel szemben (ami azért, mondjuk ki, ma is így van), ezért el kezdtek közösben gondolkodni és 1215-ben Angliában rákényszerítették – persze nem a pórnép, inkább a bárók – a királyt, hogy ugyan mondja már ki, hogy biztosítja a katolikus egyház kiváltságait és függetlenségét, garantálja a szabadok jogait – tudniillik, hogy szabad embert bírói vizsgálat nélkül nem büntethetnek. Kitétel volt például az is, hogy Földnélküli János király csak hűbéresei egyetértésével vethet ki hadiadót, és kizárólag Anglia szokásjogát ismerő személyt nevezhet ki seriffnek és bírónak. A legfontosabb azonban a szabadságlevél 61. cikkelye volt, melyben a király felhatalmazott 25 előkelőt, hogy amennyiben a chartában foglaltakkal ellentétes módon uralkodna, azok joggal lázadhassanak ellene, vegyék zár alá vagyonát, és száműzzék az ország trónjáról. Puff neki! Ez a királyi hatalom korlátozása a Magna Charta, a maga 63 cikkével.


Horváth Ferenc

Aztán egyre közelebb kerülve a mához, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának szépen lassan minden egyes gondolata előre ki lett találva. Ha megnézik ezt a rövid, fiataloknak szóló kisfilmet (Az emberi jogok története), kapnak róla egy átfogó képet, amit aztán lehet színezni, ha még jobban utána olvasnak. Most ne szédítsenek azzal, hogy ki tette fel, meg miért! Ebben nincs semmiféle vallás, csak egy érthető és aranyos összefoglalása valaminek, amit meg lehet érteni. Ne magukból induljanak ki! Van, akinek ez is sok, és mégis ugyanúgy szavazhat, mint például Ön! Merthogy minden ember egyenlőnek születik és aki nem áll gyámság vagy gondnokság alatt, személyi igazolvánnyal rendelkezik, nincs eltiltva a közügyektől, nem tölti éppen a szabadságvesztését vagy nem áll kényszergyógykezelés alatt, vagy ha éppen nincs magyarországi lakcíme, de magyar állampolgár és regisztrál, ki így, ki úgy, levélben vagy követségen (ami számomra már őrület), az mind-mind választhat. …és képesek is választani.

No de ne térjünk el a tárgytól! Igen kevés ember él a Földön, aki nekidurálja magát, és elmondja mind a 30 emberi jogot hiba nélkül. Mostanában ebben a témában fogom vakargatni a felszínt. Remélem, velem jönnek erre az utazásra is, ahol a tudományt fogom kevergetni a szubjektív érzelemvilágommal!

Legyen szép a napjuk!

Horváth Ferenc írásai itt olvashatók: 800.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...