BEZÁR

Közösségi média

REGGELI FELES

Mi van a ruhád mögött?

A modell megkapja a sztárgázsit. Az indiai munkás pedig örüljön, hogy egyáltalán van hol dolgoznia. Te pedig megvásárolod Debrecenben a ruhát.

Reggel könnyedet olvasnánk többnyire, hiszen így kellemes indítani a napot. Ez most nem az az iromány. De ahhoz, hogy kiléphess a falaid biztonságából a reggeli után vagy még előtte, a pizsamát utcai ruhára cseréled. Tehát mégis megéri tovább olvasni.


Who made my clothes

Who made my clothes

Fontos, milyen anyag simul egész nap a bőrünkhöz. Az utóbbi idők trendje nemcsak a ruhák küllemében mutatkozik meg, de abban is, hogy mennyire etikus módon készültek. Itthon is van a Who made my clothes mozgalomnak rengeteg képviselője. Erről készült egy rendkívül jó dokumentumfilm is, ami többek között megmutatja, az H&M milyen áron engedheti meg vásárlóinak az olcsó divatot.

A film megnézése előttig én is boldogan vásároltam ott, főleg akkor, ha azt olvastam a címkén, hogy biopamut és XY országban készült – de jó, támogatom a fenntarthatóságot és az ott dolgozókat. Nemrég jelent meg egy cikk arról, hogy már nem sokáig használ az H&M kasmírt, hiszen ez a kecskék kizsákmányolását jelenti. Örülünk ennek, persze.

És a ruhákat készítő nőkkel mi lesz?

A 2015-ben bemutatott dokumentumfilm óta nem történt ezen a téren előrelépés, hiszen a The Guardian is arról számol be, hogy az ott dolgozó nők többek között szexuális bántalmazások áldozatai, míg egy másik cikk azt taglalja, ugyanezek a dolgozók mennyire alulfizetettek.

Instagramon nyomon lehet követni bárkinek az életét lassan, így az H&M új kollekciójában pózoló Moosgaard ikerpárét is. Ajándék ruhák, napszemüvegek, jóga, bulizás, vásárlás, egyik nap Madridban, másik nap New Yorkban fotózás. Hírnév, csillogás, minden, ami kell. Nyilván nem egy vajas kifli áráért pózolnak a kamerának. Tudom, ők modellek, ez a munkájuk, és ha meg akarnak élni, nem mondhatnak nemet a felkérésekre. Ám mégis annyira szomorú, hogy akik elkészítik ezeket a ruhákat, ennivalóra is alig van pénzük, a folyamatos bántalmazás és megfélemlítés már tényleg „csak” bónusz.

A modell megkapja a sztárgázsit. Az indiai munkás pedig örüljön, hogy egyáltalán van hol dolgoznia. Távol vannak tőlünk mindannyian, igen, de itt, Debrecenben is van H&M. És ezeket a ruhákat a távoli helyeken készítették, és pózoltak bennük a modellek. Te pedig megveszed, és ezzel hozzájárulsz az embereket megalázó gépezethez.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...